Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 31-3-2022 ΤΩΝ ΜΕΝΤΟΡΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΤΕΑ του Π.Θ.ΦΟΙΤΗΤΩΝ,

 




Στο πλαίσιο του προγράμματος της πρακτικής των φοιτητών του ΠΤΕΑ, υλοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μεντόρων νηπιαγωγών και της υπεύθυνης της πρακτικής άσκησης, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά οργανωτικά θέματα του προγράμματος της πρακτικής, η είσοδος των φοιτητών σύμφωνα με το πρωτόκολλο περί της COVID για την εξασφάλιση της προληπτικών μέτρων για την πανδημία.

Το πρόγραμμα της πρακτικής θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες:

ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

1η Εβδομάδα, από 4 έως 8/4/2022


ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

2η Εβδομάδα, από 9 έως 13/5/2022

3η Εβδομάδα, από 16 έως 20/5/2022

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ

Ζούζουλα Αικατερίνη

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Παρακολούθηση με Webinar στο Yuo Tube: To MOOC του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης της δράσης eTwinning

 Σήμερα ως ενεργός χρήστης του -eTwinning ,τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 και ώρα 18.00-19.00,  παρακολούθησα στο You Tube την παρακάτω ζωντανή εκδήλωση(webinar)καλωσορίσματος!  :

To MOOC του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης της δράσης eTwinning με θέμα: «eTwinning & Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Συνεργατικές Δράσεις για την Καλλιέργεια Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων».






Ο κύριος στόχος αυτής της ζωντανής εκδήλωσης είναι η παρουσίαση της δομής του μαθήματος και η πορεία που θα ακολουθήσουμε έως την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Η παρακολούθηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι απαραίτητη τόσο για μη εγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς στο eTwinning, όσο και για εγγεγραμμένους, πιο έμπειρους eTwinners, καθώς θα παρουσιαστεί η διαδικασία απόκτησης EU login που θα είναι απαραίτητο για την είσοδό σας στη νέα πλατφόρμα “European School Education Platformστην οποία θα ενοποιηθούν οι δύο ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες του eTwinning και του School Education Gateway.

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ

Ζούζουλα Αικατερίνη

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 3ος Θεματικός άξονας (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-ΜΑΡΤΙΟΥ), Υλοποίηση 4ου Εργαστηρίου(3 τρεις ώρες)

   Ως προς την θεματική ενότητα: Ζω καλύτερα – Ευ Ζην

Με τίτλο: : Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω

Δεξιότητες: κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία.

Μάθηση μέσω διερεύνησης προβλήματος.

Δεξιότητες του νου.

Δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Δεξιότητες ζωής.

Ψηφιακές δεξιότητες.


Διάρκεια: 7 εβδομάδες κατά την περίοδο του Β Τριμήνου(ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2022)

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ( τρεις ώρες)

ΤΙΤΛΟΣ: Τα μαγικά καπέλα εν δράση!!!!!


Ενεργοποίηση εργαστηρίου: Σας έχω μία έκπληξη!!λέει η νηπιαγωγός στην ολομέλεια. Ένα καινούργιο παζλ, στον υπολογιστή, αλλά δεν σας το μαρτυρώ..

Έπειτα η νηπιαγωγός καλεί τρία παιδιά, που θα ήθελαν να παίξουν στον υπολογιστή με το καινούργιο παζλ και μετά θα το φανερώσουν στα παιδιά της τάξης. Τα υπόλοιπα παιδιά περιμένουν με αγωνία να τελειώσει η δημιουργία του νέου παζλ και να το δουν.

Εμφανίζεται το ολοκληρωμένο παζλ στην τάξη, το οποίο απεικονίζει τον πίνακα του Matt Mahurin με τίτλο «Bullying»(παρέμβαση νηπιαγωγού)




Ένας μαθητής από την ομάδα του παζλ παρουσιάζει τον πίνακα στην ολομέλεια.(παρέμβαση νηπιαγωγού)



Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες και παρατηρούν προσεκτικά τον πίνακα.





1 η Δραστηριότητα Επεξεργαζόμαστε με τη ρουτίνα του έντεχνου συλλογισμού Βλέπω- Σκέφτομαι- Αναρωτιέμαι τον πίνακα του Matt Mahurin με τίτλο «Bullying»

Το έργο τεμαχίζεται σε τρεις επιμέρους λεπτομέρειες με τρόπο που επιτρέπει την απομόνωση των τριών βασικών ρόλων, του θύτη, του θύματος και των παρατηρητών και προσφέρεται για δραματοποίηση.

Συζήτηση: ερώτηση -απάντηση


 Ενεργοποίηση της 2ης δραστηριότητας: Η Νηπιαγωγός εμφανίζει στην τάξη τα 6 χρωματιστά καπέλα, τα παιδιά ενθουσιάζονται, αποζητούν τα καπέλα, τα φορούν. Η νηπιαγωγός εξηγεί ότι τα 6 μαγικά καπέλα είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται από μικρούς και μεγάλους, όταν θέλουν να επιλύσουν ένα πρόβλημα και να σκεφτούν δημιουργικές λύσεις. Θέλετε να τα χρησιμοποιήσουμε στην δική μας περίπτωση?Τα παιδιά με χαρά είπαν: Ναι!!!!(παρέμβαση νηπιαγωγού)







2η Δραστηριότητα Στη συνέχεια εμβαθύνουμε περισσότερο στο θέμα με τη μεθοδολογία των 6 καπέλων της σκέψης.

ΜΠΛΕ ΚΑΠΕΛΟ: Γιατί είμαστε εδώ, ποιο είναι το ζήτημα με το οποίο θα σχοληθούμε; Ορισμός της κατάστασης ή του προβλήματος; Τι θέλουμε να πετύχουμε; που θέλουμε να καταλήξουμε

Το Άσπρο Καπέλο - Τι συμβαίνει σε αυτό το παιδί; Με ποιες λέξεις θα μπορούσες να το περιγράψεις; Του λείπει άραγε κάτι; Τι;

Το Κόκκινο Καπέλο - Τι νιώθεις όταν βλέπεις ένα παιδί έτσι; Μπορείς να περιγράψεις πως αισθάνεται; Μήπως νιώθουν και άλλοι συμμαθητές σου όπως κι αυτό το παιδί;





Το Κίτρινο Καπέλο - Τι λύσεις μπορούμε να βρούμε για να βοηθήσουμε αυτό το παιδί; Με ποιο τρόπο μπορούμε να το βοηθήσουμε; Τι θα αλλάξει εάν βρούμε λύση για το πρόβλημά του;

Το Μαύρο Καπέλο Η νηπιαγωγός διαβάζει στα παιδιά τις καταγραφές του προηγούμενου καπέλου

και τα ξανακαλεί να σκεφτούν πάνω στις ακόλουθες ερωτήσεις: Μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλες τις ιδέες σας; Ποιες δυσκολίες έχετε; Μήπως κάποια από τις ιδέες σας δεν είναι χρήσιμη σε αυτό το παιδί;

Δραματοποίηση κάποιων προτάσεων:





Το Πράσινο Καπέλο Είναι βέβαιο ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Μπορείτε να σκεφτείτε καινούριες ιδέες. Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις που μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε.(Τα παιδιά λένε: ότι δεν έχουν άλλες λύσεις να προτείνουν, και κάθε παιδί ζωγραφίζει την λύση που πρότεινε). Επίσης το κάθε παιδί γίνεται ζωγράφος και ζωγραφίζει τον πίνακα του ζωγράφου Matt Mahurin.(παρέμβαση νηπιαγωγού)






 Το Μπλε Καπέλο Στην ολομέλεια τα παιδιά καλούνται να αξιολογήσουν τα ακόλουθα: Μπόρεσα τελικά να βοηθήσω; Λύθηκε το πρόβλημα; Αισθάνομαι ότι μπορώ να αντιμετωπίσω παρόμοιο πρόβλημα?


προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα

Να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να μπορούν να ανταποκριθούν σε αγχoγόνες καταστάσεις και σε ενδεχόμενες καταστάσεις βίας ή θυμού ως θύματα ή παρατηρητές.

Να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για τον θύτη και το θύμα.

Να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του ρόλου του παρατηρητή και πόσο σημαντική είναι η δύναμη της ομάδας

. Να ασκηθούν σε καταστάσεις συμπεριφοράς.

Να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα του παρατηρητή στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Να κατανοήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

Να αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά με τον κατάλληλο τρόπο.

Να αποκτήσουν την ετοιμότητα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους όταν εκφοβίζονται.


ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τα παιδιά ήταν συμμετοχικά, συνεργάστηκαν όπου χρειάστηκε.

Απέκτησαν ψυχική ανθεκτικότητα, ανταποκρίθηκαν σε αγχογόνες καταστάσεις-ενδεχόμενες καταστάσεις βίας ή θυμού για τον θύτη και το θύμα. Συνειδητοποίησαν την σπουδαιότητα του παρατηρητή και ασκήθηκαν σε καταστάσεις αντιμετώπισης -αποφυγής της σχολικής βίας. Κατανόησαν τις αρνητικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Ασκήθηκαν στην αντιμετώπιση βίαιων συμπεριφορών και απέκτησαν την αυτοπεποίθηση- ενδυνάμωση και ετοιμότητα ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους όταν εκφοβίζονται.

Μπράβο στα παιδιά μας!!

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ

Ζούζουλα Αικατερίνη



Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

25η Μαρτίου, Εθνική Επέτειος-Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

 



Στο πλαίσιο της Διαθεματικής προσέγγισης της Εθνικής Επετείου για την 25η Μαρτίου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τον διπλό εορτασμό της(1821, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) όπου αρχικά η νηπιαγωγός μέσα από συζήτηση στην τάξη παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα(εμπλεκόμενες χώρες, επανάσταση του 1821, καταληκτικά γεγονότα). Επίσης έγινε αναφορά στο επίκαιρο θέμα της Ουκρανίας, όπου οι μαθητές μέσα από την επικαιρότητα του σήμερα μπόρεσαν να κατανοήσουν τις κακουχίες του πολέμου(απώλεια ζωής, κλείσιμο σχολείων, πρόσφυγες) καθώς και τις παγκόσμιες συνέπειες όπως ακρίβεια προϊόντων και διαφόρων παροχών.





Από την πιο πάνω προσέγγιση ήταν εύκολο για τα παιδιά να απαντήσουν στο ερώτημα: Πόλεμος ή Ειρήνη και να εκφραστούν  δημιουργικά για την Ειρήνη, μέσα από το ποίημα του Γ. Ρίτσου.

Ακόμη είχαμε την ευκαιρία σε πολιτισμικό επίπεδο, με αφορμή την Ελληνική Σημαία-Εθνικός Ύμνος , να δούμε-ακούσουμε στον Υπολογιστή Σημαίες-Εθνικούς Ύμνους  Κρατών όπως της Τουρκίας(εμπλεκόμενη χώρα, της Αλβανίας(παιδιά στην τάξη μας), κ.λ.π. αλλά αξιοσημείωτο είναι το ότι ζητήθηκε από τα ίδια τα παιδιά και της Αγγλίας, γεγονός που το αποδίδω στην από φέτος εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία.

Επίσης προσεγγίσαμε το θέμα μας και μέσα από παραδοσιακούς χορούς ανά τόπο, όπως της Πελοποννήσου, του Πηλίου, της Ηπείρου και κάποιων νησιών. 





Ως προς το Θρησκευτικό χαρακτήρα της εορτής και στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, αποφασίσαμε με τα παιδιά να επισκεφτούμε την Ενορία μας, όπου ο ιερέας θα μας ενημερώσει σχετικώς με το θρησκευτικό ζήτημα.







Στο τέλος υλοποιήσαμε τον διπλό εορτασμό  σε κλειστή γιορτή στην τάξη, όπου οι μαθητές άκουσαν το μήνυμα της Υπουργού , τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο, εκπόνησαν τα ποιήματά τους και πριν το σχόλασμα έκαναν μία μικρή παρέλαση σε δρόμο έξω από το σχολείο όπου οι γονείς είχαν την ευκαιρία να τα καμαρώσουν, ως μικρούς πολίτες μιας μελλοντικής κοινωνίας.

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ

Ζούζουλα Αικατερίνη

Ενδοσχολική επιμόρφωση 24-3-2022

 




Στις 24-3-2022, ημέρα Πέμπτη από τις 10.00π.μ. έως και τις 12.00, συμμετείχα στην ενδοσχολική επιμόρφωση που υλοποίησε το 29ο συστεγαζόμενο Δημοτικό σχολείο, δια ζώσης εντός του σχολικού συγκροτήματος με θέμα: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ(Γενικά περί ιστολογίου, Δικαιώματα χρήστη, Θέματα-Πρότυπα, Κατηγορίες).

Εισηγητής της επιμόρφωσης: Ιεσσαιπαλίδης Πρόδρομος , ΠΕ86 - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ

Ζούζουλα Αικατερίνη

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Μάθημα Αγγλικά, συνεργασία των εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ06, ΤHE SPRING

 



Τα παιδιά ζωγραφίζουν λουλούδια και μαθαίνουν την λέξη στα Αγγλικά μετρώντας τα λουλούδια που ζωγραφίζουν.

Τα παιδιά δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά και ζωγραφίζουν τον κήπο τους με λουλούδια.










Μπράβο στα παιδιά μας!!
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Φραγκογεώργη Φιλίτσα ΠΕ 06
Ζούζουλα Αικατερίνη


THE SOIL

Τα παιδιά μαθαίνουν τη λέξη χώμα στα Αγγλικά, τη ζωγραφίζουν.




Τα παιδιά λένε στην εκπαιδευτικό ΠΕ06 τις όμορφες δημιουργικές ιδέες τους που σκέφτηκαν για το χώμα, η εκπαιδευτικός επαναλαμβάνει τις ιδέες τους στην Αγγλική γλώσσα τελικά η ολομέλεια της τάξης κατόπιν συζήτησης αποφασίζει να προβεί στη δημιουργία του γράμματος L από τη λέξη SOIL και στη δημιουργία ενός λουλουδιού: τη μαργαρίτα. Τα παιδιά μαθαίνουν στα Αγγλικά τη λέξη μαργαρίτα: daisy.




 Αμέσως  μετά χωρίζονται σε δύο ομάδες, την ομάδα L και την ομάδα daisy, όπου στο πλαίσιο της συνεργασίας αναλαμβάνουν αντίστοιχα οι δύο εκπαιδευτικοί ΠΕ06 και ΠΕ60. Τα παιδιά της κάθε ομάδας αρχίζουν τη δράση, γίνονται παραγωγικά και στο τέλος παρουσιάζουν τα τελικά τους προϊόντα προφέροντας αντίστοιχα στα Αγγλικά  L και daisy. 
Τα παιδιά ήταν συμμετοχικά και αποτελεσματικά, ευχαριστήθηκαν πολύ που δημιούργησαν τις όμορφες ιδέες τους!!
Οι παραπάνω δραστηριότητες θα αξιοποιηθούν και στο πρόγραμμά μας στο eTwinning
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Φιλίτσα Φραγκογεώργη ΠΕ06
Ζούζουλα Αικατερίνη


WEB TOOLS, MY PUZZL
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, και μέσα από κίνητρα παιχνιδιού παίζουν στον υπολογιστή και κάνουν το πάζλ στο My Puzzle.  Η κάθε ομάδα σύμφωνα από τους κανόνες του παιχνιδιού προσπαθεί να κάνει περισσότερες φορές το παζλ, η ομάδα με τα περισσότερα ολοκληρωμένα παζλ θα είναι και η νικήτρια. Υπήρξε συνεργασία, και διάδραση. Οι ομάδες τελικά ισόπαλες.
Τα παιδιά το διασκέδασαν!!





WEB TOOLS, Educational soft ware: TUX PAINT

Τα παιδιά γίνονται δημιουργικά στον υπολογιστή μέσα από το εκπαιδευτικό λογισμικό του Tux paint και ζωγραφίζουν παρτέρι με λουλούδια, ζώα .


Tα παιδιά το διασκέδασαν πολύ!!
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Φιλίτσα Φραγκογεώργη ΠΕ06
Ζούζουλα Αικατερίνη









 





















 














e-twinning: KIDS TALK ABOUT NATURE: "Nature is waking up" Activity

 Creative Activities

The children in groups create the flower garden.






Μπράβο στα παιδιά μας!!

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ

Ζούζουλα Αικατερίνη

e-twinning: KIDS TALK ABOUT NATURE: March 22 World Water Day

 Children answer about the usefulness of water.








Creative activities with water and nature material






Collaborative activity

My team: the green basin with the team of Mrs. Filitsa: purple basin together observe their experimentation, discuss exchanging their thoughts and come to conclusions together.





 Μπράβο στα παιδιά μας!!

Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ

Ζούζουλα Αικατερίνη