Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΝΗΠΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΑΘΗΣΗΣ

Κατά την περίοδο της προσαρμογής,
Ο εμπνευστής μαθητής,δημιούργησε στο σπίτι
για τη θεματική:ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ
ένας περσινός μου μαθητής νήπιο-επαναφοίτηση,φέρνει την πρώτη του δημιουργία από το σπίτι στο νηπ/γείο. Αφού του εξέφρασα την μεγάλη μου χαρά για την ενέργειά του,ανάρτησα τη δημιουργία του και ενημέρωσα όλη την τάξη.Επίσης του δόθηκε η ευκαιρία στον κύκλο συζήτησης,να κάνει την περιγραφή της στα άλλα παιδιά,αξιοποιήθηκε δηλαδή παιδαγωγικά στην τάξη με στόχο από την μία να ενισχύσει τον δημιουργό μαθητή και από την άλλη να αποτελέσει ο ίδιος ο μαθητής ένα καλό και δημιουργικό πρότυπο για μάθηση στην ομάδα των συνομηλίκων της τάξης.Ο παραπάνω στόχος πέτυχε, αφού σιγά σιγά άρχισαν να φέρνουν και άλλοι μαθητές τις δημιουργίες τους και μάλιστα και κάποια προνήπια. Επομένως στην τάξη μας εξελικτικά αναδείχθηκε και ο χώρος ανάρτησης εργασιών των μαθητών στο σπίτι,χώρος που προέκυψε από ενέργεια ενός μαθητή και αξιοποίησης αυτής της ενέργειας από την νηπιαγωγό,πράγμα που φανερώνει την ευελιξία των μελών της τάξης μας και την καλή συνεργασία,μέσα από αποδοχή και
αναγνώριση.


Οι δημιουργίες αυτές των μαθητών, αποτελούν ένα καλό υλικό για την Αξιολόγησή τους ,στα χέρια της νηπ/γωγού αλλα και του  αντίστοιχου γονέα.
Να μια άλλη δημιουργία νηπιου στο σπίτι
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΈΚΑΝΕ ΚΑΙ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΠΙΟ

Παρακάτω σας παραθέτω και τις δημιουργίες άλλων μαθητών που
επηρεάστηκαν από  τον εμπνευστή μαθητή.
Τσουπ,να και το προνήπιο

Να μία άλλη έμευση νηπίου

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΜΕΝΤΟΡΑ,

Η νηπ/γωγός Αικατερίνη Ζούζουλα,συμμετέχει στο πρόγραμμα υποστήριξης της Πρακτικής άσκησης των φοιτητών της κατεύθυνσης νηπιαγωγών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παναπιστημίου Θεσσαλίας για το ακαδημαικό έτος 2014-2015.
Ο ρόλος της ως μέντορας είναι για συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών,να τους κατευθύνει,εμψυχώνει και να τους βοηθά κατά την πρακτική τους άσκηση.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ,ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Στις 12-11-2014,πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση με τους γονείς στο χώρο του σχολείου και εκτός διδακτικού ωραρίου,όπου συζητήθηκαν τα εξής:
1.Πρόοδος -εξέλιξη των νηπίων από τα ντοσιέ  και από την ηλεκτρονική παρουσίαση δράσεων από το αρχείο του σχολείου,ώστε οι γονείς να έχουν μία ολική και πλήρη εικόνα της υλοποίησης του εκπ/κού σχεδιασμού,των δράσεων και των διδακτικών στόχων.
2. Κατόπιν συζήτησης,έγινε μία 1η Αξιολόγηση της εκπ/κής πορείας του Εκπ/κού σχεδιασμού-προγραμματισμού και της εσωτερικής λειτουργίας του σχολείου,από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη(εκπ/κό-γονείς),όπου και οι δύο πλευρές κατάληξαν και συμφώνησαν στην πετυχημένη υλοποίηση του εκπ/κού έργου αλλά και στην εύρυθμη-ομαλή λειτουργία του νηπ/γείου,η οποία προωθεί και ενδυναμώνει την πρόοδο και την ομαλή εξελικτική πορεία των μαθητών.
3.Οι γονείς ενημερώθηκαν ότι για κάποιες δράσεις που δεν υλοποιήθηκαν,έγινε εμπλουτισμός  από τον Σύλλογο διδασκόντων με άλλες προτάσεις δράσεων στον προγραμματισμό του σχολείου(επίσκεψη σε ελαιοτριβείο,επίσκεψη οδοντιάτρου στην προσχολική μας μονάδα,συνεργατικές δράσεις με μαθητές της Α τάξης στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας).Οι εξορμήσεις εκπ/κού χαρακτήρα εκτός σχολείου με λεωφορείο ότι γίνονται από κοινού των 2 Νηπ/γείων, 10ου και 32ου,μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας αλλά και για οικονομικούς ευνόητους λόγους.
4.Συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί η  επίσκεψη στις 10-12-2014, στην θεατρική παράσταση  ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ  στο θεατρικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Βόλου και ορίστηκε η τιμή του εισιτηρίου.
5.Ενημερώθηκαν οι γονείς για την έναρξη της συνεργασίας μας με τους φοιτητές, όπου όπως ήδη είδαν δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό μας,αλλά αντίθετα εμπλουτίζει το σχολικό μας περιβάλλον και ενδυναμώνει την προσπάθεια των νηπίων στο πλαίσιο της άσκησης για συνεργασία με άλλους φορείς.
6. Επίσης ορίστηκε η βολική ημέρα συνεργασίας με την μητέρα  στην θεματική ελιά.
7.Οι γονείς ενημερώθηκαν για τον κοινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου,από τα συστεγαζόμενα νηπ/γεία καθώς και για το ωράριο του σχολείου,σύμφωνα με την εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας.
8 Έγινε ενημέρωση για την σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Νηπ/γείου,ως προς τον καταμερισμό εργασιών-καθηκόντων όλων των μελών και μετά από συζήτηση-διευκρινήσεις,ευχαρίστησα τους γονείς για την μέχρι τώρα καλή συνεργασία,η οποία διευκολύνει και ενισχύει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της σχολικής μας κοινότητας.
9.Επίσης ευχαρίστησα τους γονείς,για την συμβολή-δωρεά προς την ανανέωση του στρώματος του ξύλινου πάγκου που κάθονται τα νήπια,συμβολή που φανερώνει εμπράκτως το ουσιαστικό ενδιαφέρον τους για το νηπ/γείο των παιδιών τους.
Στο τέλος της επικοινωνίας μας,επισήμανα στους γονείς ότι η αποτελεσματικότητα του εκπ/κού έργου και της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου,καθώς και η ομαλή πορεία του Ετήσιου προγραμματισμού,βασίζεται στην προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μελών,οπότε προχωρώντας συνεργατικά θα υλοποιήσουμε εξίσου ομαλά και τον Β Τριμηνιαίο προγραμματισμό για τον οποίο θα ενημερωθούν στην επόμενή μας συνάντηση,όπου και θα οριστούν οι επόμενοι γονείς συνεργάτες σε όποιες θεματικές επιλέξουν.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ,ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Στις 1-10-2014, πραγματοποιήθηκε η 2η επικοινωνία με τους γονείς του Α τμήματος, όπου η νηπιαγωγός του Α  τμήματος ενημέρωσε και συζήτησε με τους γονείς τα εξής θέματα:
1. Μαθησιακή ετοιμότητα των νηπίων
2. Ετήσιος Προγραμματισμός.
3. Α Τριμηνιαίος Προγραμματισμός(Θεματικές-Δράσεις-Στόχοι)
4. Συμμετοχή και ορισμός 3 γονέων συνεργατών σε 3 συγκεκριμένες θεματικές.
5. Εκπαιδευτικές επισκέψεις-Νομικό πλαίσιο(όλοι οι γονείς τις αποδέχονται και θα συμπληρώνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις).
6.Φωτογραφήσεις-βιντεοσκοπήσεις των νηπίων κατά τις εκπαιδευτικές δράσεις εντός και εκτός σχολείου για το αρχείο του σχολείου.Οι γονείς το αποδέχθηκαν και όταν είπαν ότι και εμείς θέλουμε να βγάλουμε φωτογραφίες των παιδιών μας, σε μία γιορτή, τότε τους εξήγησα, εφόσον το επιθυμούν δεν μπορώ να τους το απαγορέψω, αλλά να γνωρίζουν ότι τυχόν δημοσιεύσεις στη κοινωνική δικτύωση, είναι άκρως επικίνδυνες για τα παιδιά τους, και ότι αν είναι να δημοσιεύσουν, να δημοσιεύσουν μόνο φωτογραφία του παιδιού τους και όχι όταν είναι το ίδιο με άλλα παιδιά, γιατί νομικά έτσι προβλέπεται και  ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη.
Επίσης συζητήθηκε αν επιτρέπουν ανάρτηση των νηπίων στο blog του σχολείου, είπαν οι περισσότεροι ναι και τότε τους εξήγησα το νομικό πλαίσιο και ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν τις ειδικές υπεύθυνες δηλώσεις, όπου γίνεται η ανάρτηση με κεκαλυμμένο πρόσωπο ή την ανάρτηση με την οπίσθια όψη του νηπίου.
7. Υπενθύμηση για το σχέδιο δράσης που αφορά τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Νηπιαγωγείου.
8.Ενημέρωση για την συνεργασία με τους φοιτητές του  Παιδαγωγικού τμήματος της Ειδικής Αγωγής του Π.Θ.(παρατήρηση διδασκαλίας,έρευνα για τον προφορικό λόγο).
9. Επισήμανση στο ότι η αξιολόγηση της ομαλής εξελικτικής πορείας των νηπίων, μας αφορά από κοινού,εφόσον εκπ.κός-γονέας λαμβάνονται ως ισότιμα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Στο τέλος επισήμανθηκε στους γονείς ότι όποιο πρόβλημα κι αν προκύψει,η προσπάθεια επίλυσής του θα είναι κοινή,δίνοντας έτσι έμφαση στην αξία της συνεργασίας όλων των μελών,η οποία συνδέεται και με την αξιολόγηση όλων των μελών.
Κατόπιν ευχαρίστησα τους γονείς για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν δείξει και τους ευχήθηκα καλή δύναμη και να θυμούνται πάντα ότι η πόρτα του νηπ/γωγείου μας είναι και θα είναι ανοικτή ως προς αυτούς.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ,ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

ντοσιέ μαγαζάκι
ντοσιέ βιβλιοθήκης
παιδαγωγική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου
Τα νήπια συνεργάζονται  στη
βιβλιοθήκη
Συνεργασία στην βιβλιοθήκη
προνήπιο-νήπιο,ελεύθερος χρόνος
ζωγραφική
συνεργασία νηπίου-προνηπίου
στην πλαστελίνη
Τα νήπια πλέον,έχουν προσαρμοστεί στο σχολικό τους περιβάλλον,έχουν πετύχει την κοινωνικοποίησή τους και κατά το διάστημα των δύο μηνών,ύστερα από παροτρύνσεις μου,αξιοποιούν είτε ατομικά είτε ομαδοσυνεργατικά τα διάφορα γνωστικά πεδία.
Συνεργασία νηπίου-προνηπίου
 στο μαγαζάκι
τα προνήπια συνεργάζονται
στο μαγαζάκι
τα νήπια στο οικοδομικό υλικό
ομάδα νηπίων-προνηπίων ξεφυλλίζουν
περιοδικά και αλληλεπιδρούν
συνεργασία νηπίων και οικοδομικό υλικό
νήπιο-προνήπιο και συνεργασία
στον ελεύθερο χρόνο
δημιουργία νηπίων στη βιβλιοθήκη
Ως νηπιαγωγός του τμήματος όφειλα να ανανεώσω και να εμπλουτίσω τα διάφορα γνωστικά πεδία,με ειδικά ντοσιέ-μολύβι,ώστε τα νήπια να οδηγηθούν σε νέες δημιουργικές εκφράσεις κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.Τα ντοσιέ αυτά αφορούν κυρίως το μαγαζάκι,όπου οι μαθητές ζωγραφίζουν διάφορα προϊόντα,τα τιμολογούν και προωθούνται στην αναδυόμενη γραφή.τα μαθηματικά όπου οι μαθητές κάνουν σχήματα,αριθμούν εν γένει αξιοποιούν και ανατροφοδοτούν τις μαθηματικές τους γνώσεις,το οικοδομικό υλικό όπου κατασκευάζουν ότι θέλουν και μετά το σχεδιάζουν επί χάρτου,τη γλώσσα όπου τα νήπια κάνουν αντιγραφές μέσα από αυθεντικά έντυπα :(περιοδικά,εφημερίδες,προσκλήσεις,λογαριασμούς,ημερολόγια κ.λ.π.),τη γωνιά της βιβλιοθήκης όπου επιλέγουν
τα προνήπια ζωγραφίζουν συνεργατικά
το νήπιο και τα μαθηματικά
παραμύθια,αντιγράφουν τους τίτλους,ζωγραφίζουν εικόνες των παραμυθιών,κατασκευάζουν δικές τους ιστορίες,εν γένει προσεγγίζουν τις έννοιες του συγγραφέα,του εικονογράφου και του παραμυθά,αναγνωρίζουν και κατηγοριοποιούν διάφορα βιβλία κ.λ.π.,ζωγραφίζουν,κάνουν
τα νήπια συνεργάζονται στα Μαθηματικά
παζλ συνεργατικά.
νήπιο-προνήπιο στο οικοδομικό υλικό


βιβλία,κ.λ.π.,ζωγραφίζουν ,κάνουν παζλ συνεργατικά.
το νήπιο στα μαθηματικά
Τα νήπια λοιπόν στον ελεύθερο χρόνο τους καλλιεργούν -εποικοδομούν τις γνώσεις τους και ασκούνται στο ομαδοσυνεργατικό πνεύμα.
τα νήπια συνεργάζονται στα
Μαθηματικά -Γλώσσα
Οι παραπάνω δημιουργίες αποθηκεύονται από τη νηπιαγωγό στα αντίστοιχα ντοσιέ και αποτελούν ένα καλό δείγμα αξιολόγησης από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη του σχολικού περιβάλλοντος(εκπ/κό-μαθητές-γονείς).




Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ,ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

Η σχολική μας χρονιά ξεκίνησε και τα νήπια πετυχαίνουν την προσαρμογή τους στο πρώτο τους σχολικό περιβάλλον.Μέσα από συστηματική παρατήρηση των νηπίων,η δυσκολία στην προσαρμογή των μαθητών ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα ως προς την πλειονότητα ,πλην μιας περίπτωσης προνηπίου,για την οποία μέσα από συνεργασία με την Σχολική Σύμβουλο και το γονέα,υλοποιούνται προτάσεις-παρεμβάσεις,που στοχεύουν στην πετυχημένη προσαρμογή του.
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΟ ΚΑΒΑΛΕΤΟ
ΕΝΑ ΝΗΠΙΟ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ
ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΝΗΠΙΑ-ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΚΑΙ ΠΑΖΛ
Παρακάτω θα δείτε τις ελεύθερες δράσεις των νηπίων,που απεικονίζουν την προσαρμογή τους και την επικοινωνία τους.Το περιβάλλον της μικρής μας τάξης,αν και μικρό,αξιοποιεί παιδαγωγικά το σχολικό χώρο και προσφέρει στα νήπια ευκαιρίες,να γνωρίσουν,να εμπλουτίσουν με νέα υλικά τις γωνιές,να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά σε οργανωμένα γνωστικά ερεθίσματα,μέσα στο οικοσύστημα της τάξης.Η νηπ/γωγός παρατηρεί,ανιχνεύει την μαθησιακή ετοιμότητα και το μαθησιακό προφίλ των νηπίων,καταγράφει συμπεριφορές των νηπίων και όπου κρίνεται απαραίτητο παρεμβαίνει,εμψυχώνει,προτείνει και συντονίζει τις ελεύθερες επιλογές των νηπίων.
ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ
 ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΕΝΑ ΝΗΠΙΟ ΣΤΟΝ  ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
ΝΗΠΙΟ-ΠΡΟΝΗΠΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΜΑΣΤΟΡΕΥΟΥΝ
ΝΗΠΙΟ-ΠΡΟΝΗΠΙΟ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Εξίσου βασικός στόχος κατά την περίοδο αυτή, είναι η παιδαγωγική αξιοποίηση των συμπεριφορών των νηπίων,όπου η νηπιαγωγός εμπλέκει ενεργά τους μαθητές της τάξης,ως προς την διαμόρφωση των κανόνων της τάξης.Επομένως το σχολικό μας κλίμα διαμορφώνεται,διαφοροποιείται και εξελίσσεται σταδιακά,βασιζόμενο στην οικοσυστημική προσέγγιση,όπου όλοι έχουν ελεύθερο ζωτικό χώρο για έκφραση αλλά και για ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των συμπεριφορών,που θα μας οδηγήσει όλους σε μία πετυχημένη παιδαγωγική ατμόσφαιρα.














Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Α ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2014-15

Η νηπιαγωγός του Α τμήματος, όπως ορίζει η εγκύκλιος για την οργάνωση-λειτουργία του σχολείου 2014-2015, μέχρι τις 30-9-2014,αφού διένυσε με τους μαθητές της,την περίοδο προσαρμογής και ανίχνευσε την μαθησιακή ετοιμότητα και το μαθησιακό προφίλ των μαθητών,συνέταξε και απέστειλε στην Σχολική Σύμβουλο, τον σχεδιασμό του Α Τριμηνιαίου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού,o οποίος αποτελεί ένα μέρος του ετήσιου προγραμματισμού της προσχολικής μονάδας.
Στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται :
ΟΙ θεματικές του Α τριμήνου:1. Το Σχολείο μου με υπόθεμα: Η Τάξη μου
                                                  2. Το Φθινόπωρο με υποθέματα: Τα φρούτα του Φθινοπώρου,
                                                                                                        Ο Τρύγος και τα παράγωγα αγαθά
                                                  3.28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, εκκλησιασμός(κοινός με Β τμήμα και  με το συστεγαζόμενο 32ο Ολοήμερο νηπ/γωγείο Βόλου)- εορτασμός στην τάξη.
                                                  4. Ο Εαυτός μου
                                                  5. Η Οικογένειά μου
                                                  6. Το Πολυτεχνείο(κοινές εκδηλώσεις 10ου και 32ου στην τάξη του 32ου Ολοήμερου Νηπ/γωγείου.
                                                  7. Η Ελιά με υποθέματα:Το Λάδι
                                                                                           Μεσογειακή διατροφή.
Στις παραπάνω θεματικές εμπεριέχονται προγραμματισμένες δράσεις με Διαθεματική προσέγγιση από όλα τα γνωστικά πεδία του Α.Π.,, οι οποίες υλοποιούνται είτε από την ολομέλεια,είτε ομαδοσυνεργατκά και εξυπηρετούν συγκεκριμένους διδακτικούς και μαθησιακούς στόχους,σύμφωνα με το αναπτυξιακό προφίλ των μαθητών.
Επίσης, κάποιοι γονείς ως συνεργάτες, ύστερα από την  επιθυμία τους να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, συμμετέχουν σε κάποιες θεματικές, κατόπιν συνεννόησης  με την νηπ/γωγό του τμήματος.

Την υλοποίηση Προγράμματος Αγωγής Υγείας, με τίτλο: ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ, το οποίο εντάσσεται στην θεματολογία της Ψυχική ςΥγείας: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. 
Η νηπιαγωγός ως υπεύθυνη για το παρατηρητήριο της σχολικής βίας επέλεξε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, που θα στηρίζει και θα ενδυναμώνει τις σχέσεις της σχολικής κοινότητας.
ΤΟ πρόγραμμα είναι ετήσιο,βασίζεται σε παραμύθι,τραγούδια και ποιήματα που έχει γράψει η νηπιαγωγός του τμήματος και στοχεύει στην δημιουργία του σπιτιού της Αγάπης από τα παιδιά, όπου εκεί θα αναπτυχθούν οι διαπροσωπικές δεξιότητες των νηπίων,το αυτοσυναισθημά τους, η κριτική τους σκέψη και η επίλυση των όποιων προβλημάτων  ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις,μέσα από μιά θετική προσέγγιση αλλά και πρώιμη παρέμβαση ως προς το κοινωνικό φαινόμενο της θυματοποίησης-σχολικής βίας.
Επιπλέον στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος,έχουμε συνεργατικές δράσεις με μαθητές της Α Τάξης ύστερα από την άδεια των γονέων τους,όταν το τμήμα μας είναι στην απογευματινή βάρδια, ώστε να μην δημιουργείται δυσλειτουργία στο μαθησιακό πρόγραμμα των συνεργατών μαθητών.
Κατά την εξέλιξη του προγράμματος, θα έχουμε συνεργατική δράση με το τμήμα του συστεγαζόμενου Ολοήμερου νηπ/γωγείου(δημιουργία του κοινού σπιτιού της Αγάπης,των δύο νηπ/γωγείων),δράση που θα υλοποιηθεί στην αίθουσα δραστηριοτήτων των συστεγαζόμενων Δημοτικών σχολείων.

Πρόταση για συνεργασία των δύο βαθμίδων, όπως και τις προηγούμενες χρονιές έγινε, αλλά δυστυχώς για φέτος, η δασκάλα της Α τάξης, λόγω άλλων προγραμμάτων που ανέλαβε,δεν θα μπορέσει να συνεργαστεί. Ωστόσο αξιοποιώντας την πρώτη θεματική:Το Σχολείο μου,  σε συνεννόηση με την δασκάλα της Α τάξης του 29ου Δημοτικού σχολείου,πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των νηπίων στην Α τάξη, όπου οι μαθητές των δύο βαθμίδων γνωρίστηκαν και τα νήπια είχαν την ευκαιρία να δουν το περιβάλλον της πρωτοσχολικής τάξης.
Επιπλέον τα νήπια επισκέφθηκαν και οικειοποιήθηκαν τους χώρους των συστεγαζόμενων Δημοτικών σχολείων όπως:το εργαστήριο Πληροφορικής-Νέων Τεχνολογιών,την αίθουσα των Δραστηριοτή-
των, της Βιβλιοθήκης,τάξεις των Δημοτικών,το Γραφείο των Διευθυντών,την τάξη του Ολοήμερου Δημοτικού,τις βιβλιοθήκες Γεωγραφικών και Φυσικών-Χημικών οργάνων,τον αύλειο χώρο των Δημοτικών Σχολείων, ώστε να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα ως προς το περιβάλλον του ενιαίου σχολικού συγκροτήματος,στο οποίο φοιτούν.Οι παραπάνω προγραμματισμένες δράσεις συμβάλλουν στην Ομαλή Μετάβαση των νηπίων στην επόμενη βαθμίδα,παράγοντας βασικός για την πετυχημένη προσαρμογή τους,στην πρωτοσχολική τάξη.

Την υλοποίηση Εκπαιδευτικής επίσκεψης στην θεατρική παράσταση του θιάσου ΛΩΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ, με τίτλο Πετώντας για την ειρήνη, στην Παλιά Ηλεκτρική του Δήμου Βόλου.(κοινή επίσκεψη των συστεγαζόμενων Νηπ/γείων).

Σύμφωνα με τα παραπάνω,ο προγραμματισμός του Α Τριμήνου βασίζεται στην οικοσυστημική προσέγγιση,κατά την οποία όλα τα εμπλεκόμενα μέλη,μαθητές-εκπαιδευτικοί-γονείς και τοπική κοινωνία,ως ισότιμα μέλη συμβάλλουν στη δια βίου μάθηση,στην γνώση,στην ψυχική-κοινωνική και δημιουργική ανάπτυξη,μέσα σε ένα αλληλεπιδραστικό περιβάλλον.
Στο τέλος του τριμήνου, η νηπιαγωγός μαζί με τους γονείς καλείται να κάνει τον απολογισμό του Α Τριμήνου,διαδικασία απαραίτητη για την εξέλιξη και αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού σχεδιασμού.


                             
                               
                                               
                                                ,

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π. Θ., 2014-2015

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Α τμήμα,στο πλαίσιο της Πρακτικής των φοιτητών του Π.Θ., υποδέχθηκε στις 29-10-2014, τους πρώτους φοιτητές του τμήματος της Ειδικής Αγωγής, για να υλοποιήσουν την παρατήρησή τους σε διδασκαλία, η οποία εντάσσεται στη θεματική: Ο Εαυτόςμου, που εμπεριέχεται στον Α Τριμηνιαίο Προγραμματισμό του 10ου Νηπιαγωγείου Βόλου.
Η φάση της παρατήρησης διδασκαλιών από τους φοιτητές, ολοκληρώνεται κατά τον μήνα Δεκέμβριο,σύμφωνα με το πρόγραμμα που μας έχει αποστείλει το πανεπιστήμιο,επομένως η συνεργασία μας θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον Α Τριμηνιαίο του Α τμήματος του Νηπιαγωγείου μας.
Επίσης, στις 3-11-2014, στην ίδια θεματική,το τμήμα μας υποδέχθηκε για συστηματική παρατήρηση διδασκαλίας, τους πρώτους φοιτητές του τμήματος Γενικής Αγωγής του Π.Θ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Α Τριμηνιαίου,οι θεματικές που θα ακολουθήσουν και θα παρακολουθήσουν οι φοιτητές του Π.Θ. είναι οι εξής:Η Οικογένειά μου, Το Πολυτεχνείο, Η Ελιά.
Οι γονείς των νηπίων αλλά και τα νήπια ήταν ενήμεροι, για την παραπάνω συνεργασία,από την νηπιαγωγό, σε πρώιμη περίοδο,ώστε τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας να είναι προς το όφελος όλων των εμπλεκόμενων μελών,όπως αρμόζει σε ένα ανοικτό σχολείο στην κοινωνία που αναζητά και κατακτά τη γνώση,μέσα σε ένα αλλελεπιδραστικό περιβάλλον.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, 2014-2015

Η νηπιαγωγός του Α τμήματος  του 10ου Νηπιαγωγείου Βόλου, κ. Αικατερίνη Ζούζουλα,ύστερα από πρόσκληση της Αναπληρώτριας Καθηγ. ΠΤΕΑ, κ. Καφένιας Μπότσογλου,στις 5-11-2014, συμμετείχε με εισήγηση στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μαθήματος: Σύγχρονες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις, το οποίο διδάσκει στους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .
Η εισήγηση είχε τίτλο Η Μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο.