Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΕΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ



ΔΙΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ-ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Στις  21-10-2015, η μαθήτρια της Β τάξης,διηγήθηκε στα νήπια, το παραμύθι: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.






Η μαθήτρια έκανε ερωτήσεις, κατανόησης της ιστορίας, προς τα νήπια, τί τους άρεσε από την ιστορία κ.λ.π.













Η δεύτερη μαθήτρια της Α τάξης, παρότρυνε τα νήπια για Ομαδοσυνεργατική δράση, τα οποία συμφώνησαν, οπότε η νηπιαγωγός ύστερα από συζήτηση με τα νήπια, επέλεξαν τις δράσεις και έγινε ο χωρισμός των μαθητών σε  μεικτές ανομοιογενείς ομάδες, κατά την ηλικία και το μαθησιακό επίπεδο-προυπάρχουσα γνώση.







Ο στόχος τις δράσεις ήταν τα παιδιά να μπορέσουν να ζωντανέψουν το παραμύθι μέσα από φαντασία-δημιουργική δράση, και από τα δεδομένα του.






Οι ομάδες άρχισαν τη δράση τους στα αντίστοιχα φύλλα προετοιμασίας που τους δόθηκαν, ώστε μέσα από συνεργασία και μία πρώτη δοκιμή να υλοποιήσουν το στόχο τους, άρα να προετοιμαστούν κατάλληλα για το τελικό προϊόν της ομαδοσυνεργατικής δράσης.




























Έτσι η δράση ολοκληρώθηκε στην πρώτη της φάση με τη συνεργασία των δύο μαθητριών και ολοκληρώθηκε ως τελικό προιόν από τις ομάδες, την επόμενη ημέρα, μόνο από τα νήπια, τα οποία είχαν κάνει ήδη και τις προτάσεις τους, τις υποθέσεις τους αλλά το πιο βασικό, περίμεναν υπομονετικά και κάποια από τα νήπια στήριζαν άλλες ομάδες για να ολοκληρώσουν απλά μιμούμενα τη συμπεριφορά των δύο μαθητριών, της προηγούμενης ημέρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στις 15-10-2015,υλοποιήθηκε συνεργατική δράση με μαθήτριες της Α τάξης και της Β τάξης, όπου ήρθαν στην τάξη μας και υλοποίησαν στο χώρο της αυλής παιγνίδια συνεργασίας-εμπιστοσύνης,μετά από παιγνίδι γνωριμίας που έγινε στην τάξη.
Η  όλη συνεργασία πήγε πολύ καλά, υπήρξε διαντίδραση των μαθητών μέσα από παιγνίδι,όπου ενδυναμώθηκαν οι μεταξύ τους σχέσεις και οπότε μελλοντικά, θα μπορέσουν να υλοποιήσουν ομαλά άλλες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για την υλοποίηση του προγράμματος.









Οι δύο συνεργάτες μαθήτριες, έχουν αδέλφια προνήπια στην τάξη μας και ήταν παλιές μου μαθήτριες, οι οποίες γνωρίζουν καλά το πρόγραμμα, αφού το είχαν βιώσει και το είχαν ευχαριστηθεί στο παρελθόν. Ο ρόλος του συνεργάτη-βοηθού, δεν είναι κάτι άγνωστο για τις μαθήτριες, αφού και στο παρελθόν, στο νηπιαγωγείο,  τους είχε προσφερθεί η ευκαιρία να οικειοποιηθούν και να εξασκηθούν στην ομαδοσυνεργατική δράση.










Όπως καταλαβαίνετε, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στο ομαδοσυνεργατικό πνεύμα καθώς και στην αξιοποίηση του μαθητικού δυναμικού της επόμενης βαθμίδας, παράγοντες που συντελούν στην ενδυνάμωση των σχέσεων του σχολικού μας συγκροτήματος αλλά και στην Ομαλή Μετάβαση των νηπίων, στο Δημοτικό.
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στηρίζεται στον Κοινωνικό Κονστρουκτιβισμό αλλά και στην παλαιότερη επί χρόνια δοκιμασμένη,την Αλληλοδιδακτική μέθοδο, όπου και σήμερα αποδεικνύει στην πράξη την κατάλληλότητά της, ως προς τη μάθηση μεταξύ των ομάδων Συνομηλίκων.
Η υιοθέτηση ενός εκλεκτικιστικού χαρακτήρα στη μεθοδολογία του προγράμματος εξυπηρετεί επίσης τη σύγχρονη διδακτική προσέγγιση, στο Νηπιαγωγείο και στο σχολείο γενικότερα, κατά την οποία η νηπιαγωγός είναι εμψυχώτρια και συντονίστρια των δράσεων, ρόλος ο οποίος της προσφέρει το χρόνο για περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών, άρα και σε κατάλληλες παιδαγωγικές παρεμβάσεις.



ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Το Α τμήμα και για φέτος υλοποιεί,στο πλαίσιο των δράσεων για το κοινωνικό σχολείο, το ετήσιο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας:
ΘΕΜΑΤΙΚΗ:  ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
ΤΙΤΛΟΣ: ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ
Το πρόγραμμα στηρίζεται σe εκπαιδευτικό υλικό,το οποίο έχει παραχθεί από την νηπιαγωγό του τμήματος,κ. Αικατερίνη Ζούζουλα, η οποία είναι και μέλος της ΟΔΠ, ως υπεύθυνη για τη βία στο 10ο Ν/Γ/ Βόλου, η οποία, κανονικά ως όφειλε, έκανε την επιμορφωτική της πιστοποίηση του Β κύκλου επιμόρφωσης, στο INBULLING.gr.
EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Από την νηπιαγωγό

  • ΠΑΡΑΜΥΘΙ : ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
  • ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ:
  1.     ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ
  2.    Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
  • ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ:
  1. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
  2. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
    • Από τους μαθητές
  1. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ-ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΜΗΜΑ.
  2. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
  3. ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
  4. ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
  5. ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ-ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ
  1. ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
  2. ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
  3. ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
  4. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ-ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  5. ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ,
  6. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
  7. Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

  • ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
  1. Από την νηπιαγωγό αρχικά, όπου ακολουθείται η παραπάνω φάση,μέσα από παιγνίδια ρόλων των εθελοντών μαθητών
  2. Από συνεργάτες μαθητές της Α τάξης, Β τάξης και Γ τάξης, όπου ακολουθείται η παραπάνω φάση,μέσα από παιγνίδια ρόλων των εθελοντών μαθητών
  3. Από συνεργάτες γονείς της τάξης.
Τ ο πρόγραμμα είναι συμβατό με το Α.Π., αφού υλοποιείται με τη Διαθεματικότητα, την ηλικία των μαθητών και την ομαδοσυνεργατική δράση σε ένα αλληλεπιδραστικό περιβάλλον μάθησης.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ του προγράμματος είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ  ανάπτυξη και η Αποδόμηση της αρνητικής συμπεριφοράς των νηπίων.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
  • Οι μαθητές να αναπτύσσουν επικοινωνιακές-συνεργατικές δεξιότητες-Διαπροσωπικές σχέσεις
  • Οι μαθητές να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους
  • Οι μαθητές να αναγνωρίζουν τις προβληματικές καταστάσεις(όρια-κανόνες)
  • Οι μαθητές να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
  • Οι μαθητές να διαχειρίζονται με θετικό τρόπο διάφορες συγκρουσιακές σχέσεις(προτάσεις επίλυσης, να ανακοινώνουν το όποιο πρόβλημα στην τάξη η στο σπίτι)
Το πρόγραμμα θα αρχίσει από τα μισά του Οκτωβρίου και θα εξελλίσσεται σύμφωνα με τον Ετήσιο προγραμματισμό του Νηπιαγωγείου,όπου εμπεριέχονται και παράλληλες  υποστηρικτικές δράσεις(εκπαιδευτικές επισκέψεις, κάλεσμα ειδικού επιστήμονα στο σχολείο)

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ,2Η ΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ












Στις 22-10-2015,ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00
, υλοποιήθηκε η δεύτερη επικοινωνία με τους γονείς ,στο χώρο του 10ου 2/θ Ν/Γ Βόλου και την Νηπιαγωγό του Α τμήματος,κ. Ζόυζουλα Αικατερίνη,όπου συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Εκκλησιασμός των νηπίων και των δύο τμημάτων,στις 26-10-2015, για την 28η Οκτωβρίου,στο παρεκκλήσι της Ενορίας μας.Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Σχολείου,μετά τον εκκλησιασμό τα νήπια,θα επισκεφθούν το Σπίτι της Γαλήνης,όπου θα φάνε το δεκατιανό τους, μετά ο ιερεύς θα ξεναγήσει τα νήπια στον Ναό των Αγ. Αναργύρων,στη συνέχεια αν ο καιρός το επιτρέψει, τα νήπια θα παίξουν στον προαύλειο χώρο του Ναού και αργότερα θα επιστρέψουν στο Νηπιαγωγείο,όπου θα υλοποιηθούν επικοινωνιακά παιγνίδια με τα νήπια του Β τμήματος και θα σχολάσουν κανονικά σύμφωνα με το ωράριο του σχολείου.
2. Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, στις 27-10-2015,θα υλοποιηθεί κλειστή γιορτή στην τάξη(Εθνικός ύμνος,απαγγελία ποιημάτων,τραγούδια του Μετώπου της Βέμπο),από τις 9. έως 9.45.
3. Ενημέρωση των γονέων για την πρόοδο-εξέλιξη των νηπίων από(ντοσιέ-ηλεκτρονικό υλικό του Αρχείου του Ν/Γ) και από τις επεξηγήσεις της νηπιαγωγού σε ερωτήσεις των γονέων.
4. Επισήμανση από τη νηπιαγωγό στους γονείς,των διδακτικών-μαθησιακών στόχων, καθώς και της ψυχοκοινωνικής-ψυχοκινητικής ανάπτυξης που επιτεύχθηκαν έως τώρα και γνωστοποίηση των νέων στόχων,σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού,του Α Τριμήνου.
5. Επισήμανση και αναγνώριση της αξίας του Ομαδοσυνεργατικού πνεύματος κατά την Εκπαιδευτική διαδικασία-υλοποίηση στο πρόγραμμα των μέχρι τώρα συνεργατικών δράσεων(Συνεργάτες μαθητές της επόμενης βαθμίδας,συνεργάτες γονείς-συνεργάτες εκπαιδευτικοί),και στην εν γένει σχολική ζωή, όπου διαμορφώνεται η Ολιστική προσέγγιση της Παιδαγωγικής επιστήμης και γνώσης,ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις όλων των εμπλεκόμενων μελών(γονέων-μαθητών-εκπαιδευτικών), το οποίο δημιουργεί μία κατάλληλη παιδαγωγική ατμόσφαιρα,στην σχολική μας κοινότητα.
6. Στην από κοινού Αξιολόγηση(Νηπιαγωγός-γονείς),όπου διαπιστώνεται η ομαλή και η θετική εξέλιξη-πρόοδο των νηπίων,από τις μέχρι τώρα δράσεις τους,μέσα σε ένα περιβάλλον αγάπης και αναγνώρισης-αποδοχής, το οποίο εξασφαλίζει την ασφάλεια,την ισοτιμία και το ουσιαστικό όφελος των μαθητών.
7. Υπενθύμιση στους γονείς, ως προς την ενημέρωσή τους για τη Σχολική Βία, μέσω των κλειδαρίθμων.
8.Ενημέρωση από την υπεύθυνη μητέρα για το μέχρι τώρα ποσό του κουμπαρά της τάξης.
8.Στο τέλος η νηπιαγωγός ευχαρίστησε τους γονείς για την μέχρι τώρα πολύ καλή συνεργασία, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων, οι οποίοι ως βασικό τους σκοπό έχουν το συμφέρον και το ουσιαστικό όφελος των νηπίων.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΚΠΕ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ, ΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σήμερα, ημέρα Τετάρτη στο χώρο του Δήμου Το Αχίλλειο,υλοποιήθηκε η παραπάνω ημερίδα από το ΚΠΕ Μακρινίτσας. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,σχετικά με την υλοποίηση Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων(Σχεδιασμός δράσης-στόχοι-μεθοδολογία), (Θεματικές προγραμμάτων) και (Αξιολόγηση Προγραμμάτων).
Επίσης στην ημερίδα έγιναν και εισηγήσεις από εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων,με παρουσιάσεις δράσεων των σχολείων τους.
Η Αικατερίνη Ζούζουλα συμμετείχε ως εισηγήτρια στην ημερίδα, με τίτλο εισήγησης: το Σχολείο εδώ και εκεί.
Παρουσίασε τρεις δράσεις,από την περσινή χρονιά, μία εντός σχολείου και εντός διδακτικού ωραρίου,μία εκτός σχολείου και εντός διδακτικού ωραρίου και άλλη μία εκτός σχολείου και εκτός διδακτικού ωραρίου,οι οποίες αφορούν και στοχεύουν στην ευρύτερη έννοια του Περιβάλλοντος,όπου το σχολείο ανοίγει την πόρτα του στην κοινωνία, λειτουργώντας δημιουργικά και αποσκοπώντας να διεγείρει την Περιβαλλοντική συνείδηση όλων των εμπλεκόμενων μελών της σχολικής κοινότητας(νηπιαγωγό-μαθητές-γονείς), αλλά κυρίως να εκπαιδεύσει τους μαθητές με στάσεις και αξίες που θα τους προετοιμάσουν ως αυριανούς ενεργούς πολίτες της τοπικής τους κοινότητας.
Στην παραπάνω εισήγηση επισημάνθηκε ιδιαίτερα η συνεργασία και η συμμετοχή των γονέων κατά την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων-δράσεων,σύμφωνα με την οποία αναδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εγκάρσια σχέση οικογένειας-σχολείου ,στο πλαίσιο της Δια βίου Μάθησης.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Π.Θ., Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Σήμερα, ημέρα Τετάρτη,15-10-2015,υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,στην αίθουσα Κορδάτου, η Ημερίδα με τον παραπάνω τίτλο,την οποία την παρακολούθησε η νηπιαγωγός του Α τμήματος- Προϊσταμένη του 10ου 2/θ Νηπιαγωγείου Βόλου.Η Ημερίδα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, προσεγγίστηκε η  έννοια της προσβασιμότητας στην Εκπαίδευση,από όλες τις πτυχές,προσέγγιση η οποία ενδυναμώνει το κάθε σχολείο, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα,την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρίες,σε ένα ασφαλές και αλληλεπιδραστικό περιβάλλον μάθησης,όπου κυριαρχούν η αναγνώριση της διαφορετικότητας και της ισότιμης διαχείρισης των μελών-μαθητών του.