Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Το Κουκλοθέτρο στο σχολείο μας.

Στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, το κουκλοθέατρο αρέσει πάρα πολύ και αποτελεί ένα σημαντικό παιδαγωγικό εργαλείο στην αξιοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού διευκολύνει την έκφραση των μαθητών σε διάφορα θεματικά πεδία, την εξωτερίκευση του ψυχισμού τους και προωθεί τη μάθηση μέσα από μία ευχάριστη αλληλεπίδραση του μαθητή και της κούκλας.
Αναγνωρίζοντας τα θετικά αποτελέσματα του κουκλοθεάτρου μέσα στην προσχολική τάξη, θέλοντας να διευρύνουμε την παιδαγωγική του αξία πέρα από τα στενά όρια της τάξης, κάθε χρόνο εντάσσουμε στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μας, στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το συστεγαζόμενο 32ο Ολοήμερο νηπιαγωγείο, την παιδαγωγική επίσκεψη στο σχολείο μας, και συγκεκριμένα στην αίθουσα δραστηριοτήτων που μας προσφέρει τα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία 18ο και 29ο, συνυπολογίζοντας και την λελογισμένη οικονομικότερη επιβάρυνση για τους γονείς των μαθητών μας, τον θίασο κουκλοθεάτρου της κ. Ξηρομερείτη, ο οποίος προσφέρει σημαντικό παιδαγωγικό έργο στα σχολεία, αφού προσεγγίζει με τις παραστάσεις του ποικίλα  και κυρίως περιβαλλοντικά ζητήματα..τα οποία κάλλιστα μπορούν να ενταχθούν ως παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις στην εξέλιξη ενός εκπαιδευτικού οργανογράμματος.
Η κούκλα αρχίζει την δράση της
Η παράσταση αρχίζει
Συγκεκριμένα για φέτος, η παράσταση που μας παρουσίασαν επιλέξαμε να έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα προσεγγίζοντας το θέμα του νερού, ώστε οι μαθητές μας να γνωρίσουν την σπουδαιότητά του και να υιοθετήσουν μία περιβαλλοντική συνείδηση, η οποία θα συνεισφέρει από τώρα αλλά και στο μέλλον τα θετικά αποτελέσματά της.
οι μαθητές ακούν με ενδιαφέρον
Οι μαθητές διασκέδασαν, προβληματίστηκαν, εξέφρασαν τις απόψεις τους και στο τέλος υιοθέτησαν το περιβαλλοντικό μήνυμα για την προστασία του καθαρού νερού, με ένα ποιητικό σύνθημα: Θέλουμε νερό και νά ναι καθαρό!
Οι κούκλες εντυπωσιάζουν
το κοινό τους

Οι μαθητές την παρακολουθούν
με προσοχή
Η κούκλα σε άμεση επαφή με τα παιδιά
Οι μαθητές γίνονται ένα τρενάκι
με τον θίασο και
ταξιδεύουν το σύνθημά τους.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Απόκριες 2014

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου, στο πλαίσιο της συνεργασίας, συνδιοργανώσαμε το αποκριάτικο πάρτι μας και τα δύο νηπιαγωγεία μαζί, όπου οι μαθητές μασκαράδες και οι παιδαγωγοί διασκέδασαν με μουσική και χορό.
Την ίδια μέρα για την κάλυψη του ημερήσιου σχολικού προγράμματος, εντάξαμε από κοινού στον προγραμματισμό μας, να έρθει στο σχολείο μας, ο θίασος κουκλουθεάτρου της κ. Ξηρομερείτη, όπου
θα δείτε παρακάτω υπήρξε διαντίδραση με τους μαθητές μας.

η μαθήτρια βασίλισσα

η μαθήτρια και η μάσκα που
δημιούργη

η νηπιαγωγός διασκεδάζει
η νηπιαγωγός χορεύει με τους μαθητές
ο θίασος Ξηρομερείτη σε διαντίδραση
με τους μαθητές
ο χορός καλά κρατεί

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΑΘΜΙΔΩΝ- ΦΑΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝ.

2012-2013, Νήπια- Α τάξη και οι συνεργάτες
γυμνάστρια, παιδαγωγός και γονέας
Η μουσικός στην εκμάθηση τραγουδιού
Η πρώτη συνδιδασκαλία υλοποιείται κατά τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο, η προσχολική τάξη έχει πετύχει την προσαρμογή της και οπότε είναι έτοιμη να προβεί στη συνεργασία με την Α τάξη. Το μαθητικό δυναμικό της Α τάξης είναι συνήθως 24 μαθητές, από τους οποίους περίπου οι 11 μαθητές είναι περσινοί συνεργάτες μου, πραγματικότητα που διευκολύνει την καινούργια δράση κάθε φορά, αφού ως νήπια είχαν βιώσει ήδη την εμπειρία των συνδιδασκαλιών. Στην υλοποίηση της κάθε συνδιδασκαλίας, έχει προηγηθεί συνεννόηση με την παιδαγωγό της Α τάξης, ( ορισμός διδακτικού σεναρίου, δράσεις των μαθητών στα γνωστικά πεδία, ένταξη της συνδιδασκαλίας στην Ευέλικτη Ζώνη), με τους συνεργάτες παιδαγωγούς ειδικοτήτων( Μουσικός, γυμναστής, πληροφορικής) και με την Σχολική Σύμβουλο που θα επισημάνει τυχόν διευκρινήσεις, έτσι ώστε να μπορεί η όλη προσπάθεια να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Η κάθε συνεργατική δράση των δύο βαθμίδων, περιλαμβάνει την αναγκαία συνθήκη της φάσης προετοιμασίας, όπου οι μαθητές συνεργάτες, με την υποστήριξη κυρίως των γυμναστών και των μουσικών, ενεργοποιούνται σε παιγνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης, συνεργασίας, ομαδοποίησης και σιγά σιγά αρχίζουν οι δράσεις να γίνονται πολύ συγκεκριμένες και σχετικές με τη θεματική του κάθε διδακτικού σεναρίου. Συνήθως η αφόρμηση μπορεί να είναι ένα παραμύθι ή ένα τραγούδι που έχω γράψει η ίδια, το έχω επεξεργαστεί με τος μικρούς μου συνεργάτες και αφού έχει κερδίσει το ενδιαφέρον τους ήδη, προτείνω να το μοιραστούμε με τους μαθητές της Α τάξης. Κάπως έτσι αρχίζει η δράση μας και στην πορεία μέσω της αλληλεπίδρασης  όλων των συνεργατών, σχηματοποιείται η πορεία της κάθε συνδιδασκαλίας. Ο στόχος είναι να υλοποιηθούν 3 με 4 συνδιδασκαλίες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε συνεργασίας που προκύπτει κάθε χρόνο.
Οι συνεργάτες, παιδαγωγός- μουσικός και
τα νήπια
Τα νήπια και οι συνεργάτες παιδαγωγός,
γυμναστής και γονέας
ομαδοσυνεργατική δράση των νηπίων
και Α τάξη με τον γυμναστή
Παιγνίδι συνεργασίας
Η φάση της προετοιμασίας, για την οποία έγινε αναφορά παραπάνω, είναι πολύ σημαντική, επειδή θεμελιώνει με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο, την υλοποίηση της κάθε συνδιδασκαλίας, αφού προσφέρει στους μαθητές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μέσα από παιγνίδι και τραγούδι, δηλαδή μαθησιακές δράσεις που είναι συμβατές και ευχάριστες για τους μαθητές αυτής της ηλικίας, καθώς επίσης προσφέρει την ευκαιρία σε όλους τους συνεργάτες- μαθητές να  ενθαρρυνθούν και να  αξιοποιήσουν  τις προυπάρχουσες γνώσεις τους ώστε να οδηγηθούν και να  πετύχουν τη σταδιακή μάθηση της νέας γνώσης, με δοκιμές και πλάνες, με ερευνητικές και ανακαλυπτικές μέθοδοι προσέγγισης της  γνώσης, που βασίζονται στην βιωματική εμπειρία, μέσα σε ένα ποικίλο αλληλεπιδραστικό σχολικό περιβάλλον.
Παιγνίδια εμπιστοσύνης
Παιγνίδια συνεργασίας
Παιγνίδια ομαδοποίησης
Δραματοποίηση παραμυθιού
παιγνίδι δραματοποίησης
Η μουσικός σε συνεργασία με τις
δύο βαθμίδες
Σημαντική επίσης είναι και η συνεργασία των γονέων που εμπλέκονται κάθε φορά σε κάθε συνδιδασκαλία για την βιντεοσκοπισή της ή και η συμμετοχική τους δράση σε αυτή, παράγοντας που μέσα από την ίδια την πράξη πιστοποιεί στους μαθητές για τη στενή σχέση των γονέων και των παιδαγωγών και που τα οδηγεί να νιώσουν  αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και ικανοποίηση για την ύπαρξη αυτής της εγκάρσιας σχέσης. Επίσης λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο και ανάμεσα στους γονείς και στους παιδαγωγούς, επομένως όλοι τα εμπλεκόμενα μέλη, ασκούνται στη συνεργασία και στην
Η μουσικός ,τα νήπια και η Α τάξη
στην εκμάθηση τραγουδιού 
διάθεση από κοινού να αξιολογούν, με αυτοαξιολόγηση και ετεροαξιολόγηση την όλη προσπάθεια.
Παιγνίδια συνεργασίας
Τα νήπια και η Α τάξη σε δραμα-
τοποίηση τραγουδιού
Αλληλοδιδακτική μέθοδος
τα νήπια με την καθοδήγηση
της μουσικού, μαθαίνουν το
 τραγούδι στην Α τάξη
Η μουσικός και οι
μαθητές συνεργάτες
Παιγνίδι ομαδοποίησης 
Η όλη παραπάνω προσπάθεια αποτελεί ένα εκπαιδευτικό μοντέλο δράσης που ενδυναμώνει τη συνεργασία των δύο βαθμίδων, την ομαλή προσαρμογή και μετάβαση των νηπίων στην επόμενη βαθμίδα αλλά και εξασφαλίζει ένα οικοσυστημικό μοντέλο ενός σύγχρονου δημόσιου σχολείου, κατά το οποίο, μαθητές- παιδαγωγοί- γονείς, έχουν το ζωτικό τους χώρο, στον οποίο ισότιμα εξασφαλίζουν τη δια βίου μάθηση.
Παιγνίδι συνεργασίας
Οι παιδαγωγοί των δύο
βαθμίδων και οι ομάδες
συνεργασίας των μαθητών
Ελπίζω η δημοσίευσή μου αυτή να προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων συναδέλφων, ώστε και αυτοί να προβούν στην υιοθέτηση του παραπάνω εκπαιδευκού μοντέλου, κυρίως απευθύνομαι σε συστεγαζόμενα σχολεία, και να αισθανθούν τη χαρά της συνεργασίας των δύο βαθμίδων, μέσα από διάφορα θεματικά ταξίδια με τους μαθητές τους..Καλή δράση...
Δραματοποίηση τραγουδιού
νήπια- Α τάξη
Παιγνίδια συνεργασίας

ΠΆΣΧΑ 2014,

Το οικοσύστημα της μικρής αλλά τόσο συμπαθητικής τάξης μας, εύχεται σε όλους τους συνεργάτες της( Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, Σχολική Σύμβουλο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημοτικά και νηπιαγωγεία, Γονείς, Δήμο Βόλου,την Εκκλησία των Α γ. Αναργύρων αλλά και σε όλο τον κόσμο ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. Μετά τις διακοπές μας, ας γυρίσουμε όλοι στους τομείς που υπηρετούμε, με περισσότερη διάθεση συνεργασίας και αλληλεγγύης, με υπομονή και αγάπη για να αντέχουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο ότι μπορεί να αλλάξει αλλά και ότι δεν μπορεί να αλλάξει..
οι μαθήτριες και το καλάθι τους
για τα κάλαντα του Λαζάρου.
Όλοι μια αγκαλιά και με Αγάπη

2 Απριλίου, ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το Νηπιαγωγείο μας στο πλαίσιο των κοινών εκδηλώσεων με το συστεγαζόμενο 32 Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βόλου, οργάνωσαν από κοινού το κάλεσμα της κ. Αγγελικής Θάνου, η οποία είναι Σχολική Σύμβουλος της Ανατολικής Αττικής, για να κάνει παρουσίαση στους μαθητές μας, το βιβλίο της, το οποίο τιτλοφορείται: Η ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ ΦΟΡΕΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ.

Οι παιδαγωγοί και η κ. Θάνου
10ο Νηπ/γωγείο, Α Τμήμα
Οι μαθητές με συμμετοχικό τρόπο, μέσα από την μέθοδο των μαιευτικών ερωτήσεων, ανακάλυψαν και γνώρισαν το παραμύθι,είδαν σε προβολή τους ήρωες του παραμυθιού, έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες της λίμνης και του οικοσυστήματος που την πλαισιώνει, εξελικτικά στο χρόνο, το οποίο στη συνέχεια λειτούργησε αφορμητικά στην δημιουργική ομαδοσυνεργατική δράση των νηπίων, όπου με μαρκαδόρους σε χαρτί του μέτρου, διεγείροντας την κατακτημένη γνώση, τις επιθυμίες τους και τη φαντασία τους ζωγράφισαν τη λίμνη Κάρλα, με αποτέλεσμα να αναγεννηθούν τρείς όμορφες συμβολικές αναπαραστάσεις της λίμνης.
Το παραπάνω παραμυθένιο ταξίδι στη λίμνη Κάρλα ξετυλίγεται στις παρακάτω φωτογραφίες όπου διαφαίνεται η αφοσίωση και η ευχαρίστηση των μαθητών κατά την ώρα της δημιουργικής τους  δράσης.

Το βιβλίο της κ. Θάνου




Η Αφίσα




Το νήπιο γράφει

Ομαδοσυνεργατική δράση




Την ίδια μέρα οι παιδαγωγοί  των δύο τμημάτων και οι μαθητές τους , συνεργάζονται μέσα στην τάξη, ενεργοποιώντας τη δανειστική βιβλιοθήκη, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των μαθητών. Οι μαθητές με χαρά δανείζονται βιβλία.


Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Κάθε χρόνο η τάξη μας, συνεργάζεται με το τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των πρακτικών υποδειγματικών διδασκαλιών, που υλοποιούν οι φοιτητές του τμήματος προσχολικής εκπαίδευσης. Οι φοιτητές σε πρώτη φάση παρακολουθούν διδασκαλίες από την τάξη μας, έπειτα υλοποιούν την ημερήσια πρακτική τους διδασκαλία και κατά τον μήνα Μάιο, πραγματοποιούν την εβδομαδιαία πρακτική τους.Η συνεργασία αυτή επιφέρει σαφώς θετικά αποτελέσματα, αφού προσφέρει την κατάλληλη συνθήκη για μία εποικοδομητική αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση ως προς όλα τα εμπλεκόμενα μέλη ( παιδαγωγός,μαθητές, φοιτητές, υπεύθυνη και επιβλέπουσα της πρακτικής των φοιτητών). Οι παρακάτω εικόνες μαρτυρούν και φανερώνουν την ανοιχτή πόρτα της τάξης μας σε φορείς που ανανεώνουν δημιουργικά το ανθρωπογενές περιβάλλον της.

ο φοιτητής και η ομαδοσυνεργατική
δράση των νηπίων στον υπολογιστή

ο φοιτητής θέτει ερωτήσεις  στα νήπια


οι φοιτητές και η συνεργάτης μητέρα.
όταν τα νήπια δημιουργούν







η φοιτήτρια και τα νήπια,ημερήσια πρακτική








η παιδαγωγός και οι φοιτητές
με τα νήπια  όταν δημιουργούν
η φοιτήτρια παρακολουθεί την δράση
των νηπίων

η παιδαγωγός και οι μικροί συνεργάτες της υποδέχονται
τους φοιτητές, στην τάξη, ενεργοποιώντας το σπίτι της Αγάπης:
με το τραγούδι της αγάπης, της φιλίας και τα ποιήματα της συνεργασίας
και της ενδυνάμωσης.