Υλοποίηση 7 εργαστηρίων από την εκπαιδευτικό Ζούζουλα Αικατερίνη ως προς την θεματική ενότητα: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ- ΕΥ ΖΕΙΝ.
Με τίτλο: : Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω
Δεξιότητες: κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία.
Μάθηση μέσω διερεύνησης προβλήματος.
Δεξιότητες του νου.
Δεξιότητες του 21ου αιώνα.
Δεξιότητες ζωής.
Ψηφιακές δεξιότητες.
Διάρκεια: 7 εβδομάδες κατά την περίοδο του Β Τριμήνου(ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ)
Σύνδεση με τη βασική θεματική: Αυτομέριμνα- ασφάλεια και πρόληψη, οδική ασφάλεια.
1ο εργαστήριο
ΤΙΤΛΟΣ: Συνεργάζομαι και αλληλεπιδρώ.
1η Δραστηριότητα Τα παιδιά γίνονται ζευγαράκια και διαλέγουν έναν φίλο που έχουν καιρό να παίξουν μαζί του. Τα ζευγαράκια δίνουν τα χέρια και λένε τον τίτλο του 3ου Θεματικού άξονα: Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω.(παρέμβαση από τη νηπιαγωγό). Το κάθε ζευγαράκι μοιράζετε ένα χαρτί και ο καθένας ζωγραφίζει τον φίλο του. Η αλληλεπίδραση αρχίζει όταν συνεργάζονται για να ζωγραφίσουν στο ίδιο χαρτί. Κόβουν τις φιγούρες και ζητάμε τα ζευγαράκια να βρουν ένα άλλο ζευγάρι, να γίνουν τετράδα. Κολλάνε τις φιγούρες σε ένα μεγάλο χαρτί και κάθε περιγράφει-συστήνει παιδί το φίλο του στην τετράδα. Στη συνέχεια περνάει ο εκπαιδευτικός από όλους τους κύκλους και γράφει σε ένα χαρτί τα πιο σημαντικά πράγματα που ακούστηκαν στη κάθε τετράδα. Κατόπιν, η κάθε τετράδα βρίσκει ένα όνομα που της ταιριάζει, το γράφουμε σε ένα χαρτί και ζητάμε από την κάθε τετράδα να κάνουν όλοι μαζί μια ζωγραφιά που να ταιριάζει με την ομάδα τους. Τέλος, γυρίζουν τα παιδιά στην ολομέλεια και ορίζουν έναν εκπρόσωπο που θα μας πει το όνομα της ομάδας και θα μας περιγράψει τη ζωγραφιά.
2η Δραστηριότητα
Αρχικά διερευνούμε προϋπάρχουσες αναπαραστάσεις σχετικά με το φαινόμενο με σκοπό να προσδιοριστούν πιθανές παρανοήσεις και να σχεδιαστούν κατάλληλες πρακτικές για το μετασχηματισμό τους. Με καταιγισμό ιδεών καταγράφουμε στον πίνακα ότι μας λένε τα παιδιά για τη λέξη βία - εκφοβισμός Χρησιμοποιούμε εποπτικό υλικό με εικόνες από τις τρεις μορφές της βίας (λεκτική, σωματική και κοινωνική απομόνωση, (ηλεκτρονικό υλικό) και διερευνούμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών για το θέμα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Τα παιδιά ανά ομάδα παρατηρώντας τις εικόνες σχολιάζουν και αλληλεπιδρούν. (παρέμβαση από τη νηπιαγωγό)
3η Δραστηριότητα
Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν για το αν υπάρχει στο σχολείο τους κάτι ανάλογο ή αν τους έχει συμβεί κάπου αλλού(εμπειρίες εκφοβισμού), τι ένιωσαν, πως αντέδρασαν κ.λ.π.
προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να αποκτήσουν θετική αυτοεικόνα, να βελτιώσουν την αυτοαντίληψή τους, και τις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους.
Να συνεργάζονται, να δουλεύουν ομαδικά, να συζητάνε, να σκέφτονται ομαδικά, να ανταλλάσσουν σκέψεις και ιδέες, να επικοινωνούν.
Να αναγνωρίσουν το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας.
Να αναγνωρίσουν τις διάφορες μορφές της (λεκτική, σωματική, ηλεκτρονική, κοινωνική).
Να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για τον θύτη και το θύμα.
Αξιολόγηση Αναστοχασμός :
Τα παιδιά κατάφεραν να ενεργοποιηθούν με αυτοπεποίθηση, να εκφραστούν δημιουργικά με ομαδοσυνεργατικό τρόπο, να αλληλοεπιδράσουν ανταλλάσσοντας απόψεις. Μέσα από παρατήρηση εικόνων και βίντεο μπόρεσαν να αναγνωρίσουν σκηνές ενδοσχολικής βίας καθώς και τις διάφορες μορφές της. Κατανόησαν τους ρόλους θύματος και θύτη με ενσυναίσθηση.
Με τίτλο: : Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω Δεξιότητες: κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία. Μάθηση μέσω διερεύνησης προβλήματος. Δεξιότητες του νου. Δεξιότητες του 21ου αιώνα. Δεξιότητες ζωής. Ψηφιακές δεξιότητες.
Διάρκεια: 7 εβδομάδες κατά την περίοδο του Β Τριμήνου(ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ)
Σύνδεση με τη βασική θεματική: Αυτομέριμνα- ασφάλεια και πρόληψη, οδική ασφάλεια.
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ(1η Εβδομάδα, τρεις ώρες) ΤΙΤΛΟΣ: Συνεργάζομαι και αλληλεπιδρώ.
1η Δραστηριότητα Τα παιδιά γίνονται ζευγαράκια και διαλέγουν έναν φίλο που έχουν καιρό να παίξουν μαζί του. Τα ζευγαράκια δίνουν τα χέρια και λένε τον τίτλο του 3ου Θεματικού άξονα:Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω. (παρέμβαση από τη νηπιαγωγό).Το κάθε ζευγαράκι μοιράζετε ένα χαρτί και ο καθένας ζωγραφίζει τον φίλο του. Η αλληλεπίδραση αρχίζει όταν συνεργάζονται για να ζωγραφίσουν στο ίδιο χαρτί. Κόβουν τις φιγούρες και ζητάμε τα ζευγαράκια να βρουν ένα άλλο ζευγάρι, να γίνουν τετράδα. Κολλάνε τις φιγούρες σε ένα μεγάλο χαρτί και κάθε περιγράφει-συστήνει παιδί το φίλο του στην τετράδα. Στη συνέχεια περνάει ο εκπαιδευτικός από όλους τους κύκλους και γράφει σε ένα χαρτί τα πιο σημαντικά πράγματα που ακούστηκαν στη κάθε τετράδα. Κατόπιν, η κάθε τετράδα βρίσκει ένα όνομα που της ταιριάζει, το γράφουμε σε ένα χαρτί και ζητάμε από την κάθε τετράδα να κάνουν όλοι μαζί μια ζωγραφιά που να ταιριάζει με την ομάδα τους. Τελος, γυρίζουν τα παιδιά στην ολομέλεια και ορίζουν έναν εκπρόσωπο που θα μας πει το όνομα της ομάδας και θα μας περιγράψει τη ζωγραφιά.
2η Δραστηριότητα Αρχικά διερευνούμε προϋπάρχουσες αναπαραστάσεις σχετικά με το φαινόμενο με σκοπό να προσδιοριστούν πιθανές παρανοήσεις και να σχεδιαστούν κατάλληλες πρακτικές για το μετασχηματισμό τους. Με καταιγισμό ιδεών καταγράφουμε στον πίνακα ότι μας λένε τα παιδιά για τη λέξη βία - εκφοβισμός Χρησιμοποιούμε εποπτικό υλικό με εικόνες από τις τρεις μορφές της βίας (λεκτική, σωματική και κοινωνική απομόνωση, (ηλεκτρονικό υλικό) και διερευνούμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών για το θέμα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Τα παιδιά ανά ομάδα παρατηρώντας τις εικόνες σχολιάζουν και αλληλεπιδρούν. (παρέμβαση από τη νηπιαγωγό)
3η Δραστηριότητα Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν για το αν υπάρχει στο σχολείο τους κάτι ανάλογο ή αν τους έχει συμβεί κάπου αλλού(εμπειρίες εκφοβισμού), τι ένιωσαν, πως αντέδρασαν κ.λ.π.
προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να αποκτήσουν θετική αυτοεικόνα, να βελτιώσουν την αυτοαντίληψή τους, και τις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους. Να συνεργάζονται, να δουλεύουν ομαδικά, να συζητάνε, να σκέφτονται ομαδικά, να ανταλλάσσουν σκέψεις και ιδέες, να επικοινωνούν. Να αναγνωρίσουν το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Να αναγνωρίσουν τις διάφορες μορφές της (λεκτική, σωματική, ηλεκτρονική, κοινωνική). Να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για τον θύτη και το θύμα.
Αξιολόγηση Αναστοχασμός Τα παιδιά κατάφεραν να ενεργοποιηθούν με αυτοπεποίθηση, να εκφραστούν δημιουργικά με ομαδοσυνεργατικό τρόπο, να αλληλοεπιδράσουν ανταλλάσσοντας απόψεις. Μέσα από παρατήρηση εικόνων και βίντεο μπόρεσαν να αναγνωρίσουν σκηνές ενδοσχολικής βίας καθώς και τις διάφορες μορφές της. Κατανόησαν τους ρόλους θύματος και θύτη με ενσυναίσθηση.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ(2η Εβδομάδα, έξι ώρες)
TIΤΛΟΣ: «Ο κύκλος των απόψεων και των προτάσεων»
1 η Δραστηριότητα Διαβάζουμε το βιβλίο «Ο νταής του σχολικού» και θα το επεξεργαστούμε μέσα από την ρουτίνα του Κύκλου Διαφορετικών Απόψεων (CircleofViewpoints): Ενδεικτικές ερωτήσεις: Ξεκινάμε από τον τίτλο και ρωτάμε τα παιδιά, τι σημαίνει νταής; Σχολιάζουμε την συμπεριφορά του "νταή" .... Συζητάμε για τα συναισθήματα που προκαλεί. Ποιος ή ποιοι το έχουν προκαλέσει; - Ποιος έφταιγε; Γιατί; Ποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα;Ποιος θα ωφεληθεί εάν δοθεί λύση; 2η Δραστηριότητα Συνεχίζουμε με την ρουτίνα Απόδοσης Δικαιοσύνης στο Παρόν, Μέλλον και Παρελθόν (MakingitFairNow-Then-Later). Ζητάμε από τους μαθητές να σκεφτούν ιδέες για πράγματα που μπορεί να κάνει μια κατάσταση δικαιότερη: τώρα, στο μέλλον ή να αλλάξετε: η κατάσταση γι 'αυτό θα ήταν δίκαιη κατά το παρελθόν. - Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν ... Τα παιδιά καλούνται αρχικά να συμφωνήσουν ότι η συμπεριφορά του Νταή είχε αρνητικές επιπτώσεις για τον Αριστοτέλη. Στη συνέχεια χωρίζονται σε τρεις ομάδες (Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον). Κάθε ομάδα καλείται να συγκεντρώσει ιδέες για δράσεις σχετικές με: α) αποφυγή του περιστατικού στο παρελθόν Τι Θα μπορούσε να είχε κάνει ο Αριστοτέλης για να αποφύγει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση; β) επίλυση του περιστατικού στο παρόν Τι θα συμβουλεύαμε στον Αριστοτέλη να κάνει για να τον αντιμετωπίσει; γ) δημιουργία συμβολαίου για πρόληψη ανάλογων περιστατικών στο μέλλον. Καταγράφουμε στο χαρτί τις απαντήσεις των παιδιών και τα βάζουμε να υπογράψουν στο συμβόλαιο της τάξης. 3η Δραστηριότητα Στη συνέχεια ζωγραφίζουν την ιστορία και δημιουργούν ένα ψηφιακό κόμικ με το διαδικτυακό εργαλείο του story jumper. 4η Δραστηριότητα Για την ημέρα κατά της βίας (6η Μαρτίου) δημιουργούμε το σπίτι της φιλίας όπου τα παιδιά δίνουν το δικό τους μήνυμα: ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ προσεγγίζοντας θετικά το κοινωνικό φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. (παρέμβαση νηπιαγωγού με δραστηριότητα από το 7ο εργαστήριο) προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα που προκαλεί η βία. Να γνωρίσουν ασφαλείς τρόπους και να αποκτήσουν την ετοιμότητα και το θάρρος να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και άλλους όταν εκφοβίζονται λεκτικά και σωματικά. Να παρατηρούν, να υποθέτουν, να προβλέπουν και να συμπεραίνουν. Να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων (ενσυναίσθηση). Να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους όταν ένα παιδί τους εκφοβίζει. Να αναγνωρίζουν την έννοια του δικαίου και αδίκου.
ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τα παιδιά κατάφεραν να αναγνωρίζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές καθώς και τα συναισθήματα που προκαλούν, επίσης να παρατηρούν, να υποθέτουν και να προτείνουν λύσεις αποφυγής των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Ακόμη μπόρεσαν με ενσυναίσθηση να αντιληφθούν τα κρυφά συναισθήματα.. Κατάφεραν να εκφραστούν παραγωγικά-δημιουργικά κατά της βίας. Αλήθεια όμως είναι ότι λόγω των πολλών απουσιών (ιώσεις) το εργαστήριο αυτό χρειάστηκε δύο εβδομάδες να υλοποιηθεί.
3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (3η Εβδομάδα, τρεις ώρες)
ΤΙΤΛΟΣ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΡΟΛΩΝ και των Συναισθηματων(Θύτης-θύμα-οι Άλλοι) 1η Δραστηριότητα
Διαβάζουμε το σενάριο «Μιμή η κουταλαυτού», πριν τη λύση του, ακολουθεί συζήτηση(ερωτήσεις-απαντήσεις) με την ολομέλεια σχετικά με τα πρόσωπα της ιστορίας και η νηπιαγωγός ζητά από τα παιδιά να διακρίνουν τα πρόσωπα κλειδιά της ιστορίας(θύτης-θύμα-άλλος). Ερωτήσεις: 1.Ποιά είναι τα πρόσωπα του σεναρίου? 2. Τι χαρακτηριστικά έχουν? 3.Ποιος είναι το θύμα, ο θύτης και ο βασικός άλλος? 4. Τι συναισθήματα νοιώθουν τα τρία αυτά πρόσωπα? 5.Τα τρία αυτά πρόσωπα είναι ίδια αλλά και διαφορετικά? Είναι κακό αυτό ή είμαστε όλοι διαφορετικοί? 6. Πρέπει να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα του άλλου? 7.Ο Τζακ ως θύτης, ήταν πραγματικά χαρούμενος?είχε αποδεχθεί τον εαυτό του?μήπως η συμπεριφορά του κρύβει κάποιο άλλο συναίσθημα?Ποιο? 8..Σύμφωνα με το σενάριο τι πιστεύετε, θα υπάρξει συμφιλίωση ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα? Μετά τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες και ανά ομάδα ζωγραφίζουν τα πρόσωπα κλειδιά, αποτυπώνοντας τα συναισθήματά τους. 2Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ Ενεργοποίηση δραστηριότητας: Η νηπιαγωγός προτείνει στα παιδιά με ομαδοσυνεργατικό πνεύμα να δημιουργήσουν την Μιμή την κουταλαυτού, αποτυπώνοντας εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά, συναισθήματα και να της δώσουν φωνή, λέγοντας στην ολομέλεια τι νιώθει και γιατί ώστε τα παιδιά μέσα από ενσυναίσθηση, να ενεργοποιήσουν την κριτική τους σκέψη.
Έπειτα η Νηπιαγωγός ζητά από τα παιδιά να σκεφτούν και να καταθέσουν υποθετικές προτάσεις διαχείρισης της προβληματικής κατάστασης, από την οπτική του ρόλου: ο σημαντικός άλλος!!(Δραματοποίηση ρόλων)
Όταν πια πετυχαίνεται , η συμφιλίωση. Βάζουμε το τραγούδι «Όπου υπάρχει αγάπη». Τα παιδιά γλεντούν την συμφιλίωση, στην τάξη.
προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα Να εμβαθύνουν στο θέμα της βίας. Να αποτυπώσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους μέσα από την οπτική των ρόλων, σχετικά με το σενάριο. Να καταθέτουν αυθόρμητα τις ιδέες τους Να ερμηνεύουν τους ρόλους σύμφωνα με τη δική τους οπτική. Να ανακαλύπτουν τα φανερά και κρυμμένα μηνύματα. Να αναπτύξουν στάσεις αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας των άλλων. Να προτείνουν λύσεις για το πρόβλημα. Να καλλιεργήσουν τις μεταγνωστικές τους δεξιότητες.
ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τα παιδιά ήταν συμμετοχικά, αναγνώρισαν τους ρόλους και εμβάθυναν στο θέμα της βίας. Κατέθεσαν αυθόρμητα τις ιδέες τους και με ενσυναίσθηση - δραματοποίηση κατάφεραν με τον δικό τους τρόπο να ερμηνεύσουν τους ρόλους. Ανέπτυξαν στάσεις αποδοχής της διαφορετικότητας, μπόρεσαν να διακρίνουν και να ανακαλύψουν τα φανερά-κρυφά συναισθήματα. Ενεργοποίησαν την κριτική τους σκέψη, πρότειναν λύσεις καλλιεργώντας τις μεταγνωστικές τους δεξιότητες. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν το συγκεκριμένο εργαστήριο!! 4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΤΛΟΣ: Τα μαγικά καπέλα εν δράση!!!!! Ενεργοποίηση εργαστηρίου: Σας έχω μία έκπληξη!!λέει η νηπιαγωγός στην ολομέλεια. Ένα καινούργιο παζλ, στον υπολογιστή, αλλά δεν σας το μαρτυρώ.. https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1fd030b02f83 Έπειτα η νηπιαγωγός καλεί τρία παιδιά, που θα ήθελαν να παίξουν στον υπολογιστή με το καινούργιο παζλ και μετά θα το φανερώσουν στα παιδιά της τάξης. Τα υπόλοιπα παιδιά περιμένουν με αγωνία να τελειώσει η δημιουργία του νέου παζλ και να το δουν. Εμφανίζεται το ολοκληρωμένο παζλ στην τάξη, το οποίο απεικονίζει τον πίνακα του Matt Mahurin με τίτλο «Bullying» Ένας μαθητής από την ομάδα του παζλ παρουσιάζει τον πίνακα στην ολομέλεια. Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες και παρατηρούν προσεκτικά τον πίνακα. 1 η Δραστηριότητα Επεξεργαζόμαστε με τη ρουτίνα του έντεχνου συλλογισμού Βλέπω- Σκέφτομαι- Αναρωτιέμαι τον πίνακα του Matt Mahurin με τίτλο «Bullying» Το έργο τεμαχίζεται σε τρεις επιμέρους λεπτομέρειες με τρόπο που επιτρέπει την απομόνωση των τριών βασικών ρόλων, του θύτη, του θύματος και των παρατηρητών και προσφέρεται για δραματοποίηση. Ενεργοποίηση της 2ης δραστηριότητας: Η Νηπιαγωγός εμφανίζει στην τάξη τα 6 χρωματιστά καπέλα, τα παιδιά ενθουσιάζονται, αποζητούν τα καπέλα, τα φορούν. Η νηπιαγωγός εξηγεί ότι τα 6 μαγικά καπέλα είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται από μικρούς και μεγάλους, όταν θέλουν να επιλύσουν ένα πρόβλημα και να σκεφτούν δημιουργικές λύσεις. Θέλετε να τα χρησιμοποιήσουμε στην δική μας περίπτωση?Τα παιδιά με χαρά είπαν: Ναι!!!! 2η Δραστηριότητα Στη συνέχεια εμβαθύνουμε περισσότερο στο θέμα με τη μεθοδολογία των 6 καπέλων της σκέψης. ΜΠΛΕ ΚΑΠΕΛΟ: Γιατί είμαστε εδώ, ποιο είναι το ζήτημα με το οποίο θα σχοληθούμε; Ορισμός της κατάστασης ή του προβλήματος; Τι θέλουμε να πετύχουμε; που θέλουμε να καταλήξουμε Το Άσπρο Καπέλο - Τι συμβαίνει σε αυτό το παιδί;Με ποιες λέξεις θα μπορούσες να το περιγράψεις;Του λείπει άραγε κάτι; Τι; Το Κόκκινο Καπέλο - Τι νιώθεις όταν βλέπειε ένα παιδί έτσι; Μπορείς να περιγράψεις πως αισθάάνεται;Μήπως νιώθουν και άλλοι συμμαθητές σου όπως κι αυτό το παιδί; Το Κίτρινο Καπέλο - Τι λύσεις μπορούμε να βρουμε για να βοηθήσουμε αυτό το παιδί; Με ποιο τρόπο μπορούμε να το βοηθήσουμε;Τι θα αλλάξει εάν βρούμε λύση για το πρόβλημά του; Δραματοποίηση κάποιων προτάσεων. Το Μαύρο Καπέλο Η νηπιαγωγός διαβάζει στα παιδιά τις καταγραφές του προηγούμενου καπέλου και τα ξανακαλεί να σκεφτούν πάνω στις ακόλουθες ερωτήσεις: Μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλες τις ιδέες σας; Ποιες δυσκολίες έχετε; Μήπως κάποια από τις ιδέες σας δεν είναι χρήσιμη σε αυτό το παιδί; Το Πράσινο Καπέλο Είναι βέβαιο ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Μπορείτε να σκεφτείτε καινούριες ιδέες. Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις που μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε. (Τα παιδιά λένε: ότι δεν έχουν άλλες λύσεις να προτείνουν, και κάθε παιδί ζωγραφίζει την λύση που πρότεινε). Επίσης το κάθε παιδί γίνεται ζωγράφος και ζωγραφίζει τον πίνακα του ζωγράφου Matt Mahurin Το Μπλε Καπέλο Στην ολομέλεια τα παιδιά καλούνται να αξιολογήσουν τα ακόλουθα: Μπόρεσα τελικά να βοηθήσω; Λύθηκε το πρόβλημα; Αισθάνομαι ότι μπορώ να αντιμετωπίσω παρόμοιο πρόβλημα? προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα Να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να μπορούν να ανταποκριθούν σε αγχoγόνες καταστάσεις και σε ενδεχόμενες καταστάσεις βίας ή θυμού ως θύματα ή παρατηρητές. Να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για τον θύτη και το θύμα. Να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του ρόλου του παρατηρητή και πόσο σημαντική είναι η δύναμη της ομάδας . Να ασκηθούν σε καταστάσεις συμπεριφοράς. Να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα του παρατηρητή στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Να κατανοήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Να αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά με τον κατάλληλο τρόπο. Να αποκτήσουν την ετοιμότητα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους όταν εκφοβίζονται. ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τα παιδιά ήταν συμμετοχικά, συνεργάστηκαν όπου χρειάστηκε. Απέκτησαν ψυχική ανθεκτικότητα, ανταποκρίθηκαν σε αγχογόνες καταστάσεις-ενδεχόμενες καταστάσεις βίας ή θυμού για τον θύτη και το θύμα. Συνειδητοποίησαν την σπουδαιότητα του παρατηρητή και ασκήθηκαν σε καταστάσεις αντιμετώπισης -αποφυγής της σχολικής βίας. Κατανόησαν τις αρνητικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Ασκήθηκαν στην αντιμετώπιση βίαιων συμπεριφορών και απέκτησαν την αυτοπεποίθηση- ενδυνάμωση και ετοιμότητα ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους όταν εκφοβίζονται.
Εργαστήριο 5ο ΤΙΤΛΟΣ: Τα δικά μας μηνύματα Ενεργοποίηση ομάδας: Αρχικά η νηπιαγωγός μαζί με τα παιδιά κάνει μία ανατροφοδότηση των προηγούμενων εργαστηρίων.(έννοιες-προτάσεις-συμπεράσματα) 1η Δραστηριότητα Φτιάχνουμε την καρδιά της φιλίας και γράφουμε λέξεις που έχουν σχέση με την φιλία 2η Δραστηριότητα Θέτουμε το ερώτημα: πως θα ενημερώσουμε τα άλλα παιδιά και τον κόσμο για το συγκεκριμένο φαινόμενο; και καταγράφουμε τις σκέψεις τους. Δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά μια διαδραστική αφίσα στο my poster, έτσι ώστε να περάσουμε το μήνυμα κατά της βίας και να ενημερώσουμε κι άλλα παιδιά για το συγκεκριμένο φαινόμενο μέσω διαδικτύου. Κατασκευάζουμε μια πολυτροπική αφίσα με ζωγραφιές και μηνύματα των παιδιών κατά της βίας. Τίτλος της αφίσας μας «ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΙΑ. 3η Δραστηριότητα Γράφουν στίχους για ένα τραγούδι ραπ, το ζωγραφίζουν και κάνουν ένα βίντεο. προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα Να εκφραστούν μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης. Να «γράψουν» και να ζωγραφίσουν το δικό τους τραγούδι. Να καλλιεργήσουν δεξιότητες παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου. Να καλλιεργήσουν δεξιότητες του νου (ανάλυση σύνθεση, οργάνωση και τεκμηρίωση δεδομένων και πληροφοριών). Να καταγράψουν τρόπους ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας(Κριτική Σκέψη). Να μετασχηματίσουν την προσωπική τους εμπειρία σε αφίσα, τραγούδι(Δημιουργικότητα). Να αξιοποιήσουν κατάλληλα μέσα ώστε να επικοινωνήσουν την οπτική τους για το φαινόμενο της βίας. (Επικοινωνία). ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τα παιδιά ήταν συμμετοχικά, εκφράστηκαν δημιουργικά μέσα από διάφορες μορφές τέχνης(ζωγραφική, ποίηση, τραγούδι). Μπόρεσαν να καλλιεργήσουν δεξιότητες παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου, ενεργοποίησαν την κριτική τους σκέψη και πρότειναν τρόπους ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας(δημιουργία αφίσας).Κατάφεραν μέσα από την αξιοποίηση κατάλληλων μέσων να επικοινωνήσουν την οπτική τους για το φαινόμενο της βίας. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πολύ το συγκεκριμένο εργαστήριο!! Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ Ζούζουλα Αικατερίνη
6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΤΙΤΛΟΣ: Δημιουργικές λύσεις
1η Δραστηριότητα Ακούμε το τραγούδι των Locomondo«Χέρια σαν κι αυτά..» Κάθε παιδί ζωγραφίζει θετικές συμπεριφορές που μπορεί να κάνει με τα χέρια.
2η Δραστηριότητα Τα παιδιά επιλέγουν ένα παιδί και μιλάνε όμορφα για κείνο. Τα ωραία τους λόγια τα καταγράφουμε και κάθε παιδί αναλαμβάνει να φτιάξει μια ζωγραφιά για τον φίλο- την φίλη του.
3η Δραστηριότητα Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά έναν κατάλογο με τα βήματα αντιμετώπισης της βίας, συνοψίζοντας όσα έχουμε μάθει. Στη συνέχεια τον ζωγραφίζουν και δημιουργούμε ένα ψηφιακό άλμπουμ με τη χρήση του πολυμεσικού εργαλείου mixbook και το ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Προσδοκόμενα αποτελέσματα
Να αναπτύξουν οι μαθητές ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και στρατηγικές διαχείρισης των περιστατικών εκφοβισμού και βίας στο σχολείο.
Να δίνουν εξηγήσεις για τις ενέργειές τους και να αιτιολογούν τις απόψεις και τις πράξεις τους.
Να παράγουν αποτελεσματικές λύσεις αντιμετώπισης περιστατικών ενδοσχολικής βίας
ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Τίτλος: Οι δικές μας φωνές Εβδομάδα διάχυσης εντός σχολικού συγκροτήματος
1η Δραστηριότητα : Τα παιδιά επισκέπτονται τις Α Τάξεις των συστεγαζόμενων 18ο,29ο Δημοτικών σχολείων, την Δ Τάξη του 18ου και τη Β Τάξη του 29ου όπου παρουσιάζουν τα έργα τους, λένε τα μηνύματά τους μαζί με τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων , τραγουδούν το τραγούδι της φιλίας, ανταλλάσσουν χειραψίες φιλίας, προσφέρουν τις αφίσες τους για τη φιλία και τα βήματα αντιμετώπισης της βίας. Δημιουργία ψηφιακού βίντεο με τίτλο: Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω.
Εβδομάδα διάχυσης εκτός σχολικού συγκροτήματος
3η Δραστηριότητα: Ζωντανή σύνδεση με το τοπικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ Βόλου, στη πρωινή ζώνη σε εκπομπή της κ. Ελένης Μανώλη, στις 6/5/2022 και ώρα 7.45, όπου η νηπιαγωγός μίλησε για την υλοποίηση του συγκεκριμένου Θεματικού άξονα: ΕΥ ΖΗΝ με τίτλο: Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω-Συμπερίληψη: Ασφάλεια-Μέριμνα. Επίσης ακούστηκαν στην εκπομπή τα τρία ηχητικά μηνύματα για τη φιλία που έστειλαν οι μαθητές καθώς και τα βήματα αντιμετώπισης της βίας που προτείνουν οι μαθητές, τα οποία διαβάστηκαν από τη νηπιαγωγό. Για τη συγκεκριμένη εκπομπή έγινε σχετική αναφορά στο face από το προφίλ χρήστη της νηπιαγωγού, ώστε να διαχυθεί στην ευρύτερη κοινωνία.
4η Δραστηριότητα: Τα παιδιά βγαίνουν στη γειτονιά τους και κάνουν πορεία κατά της βίας, πηγαίνουν σε μαγαζιά και κολλούν τις αφίσες τους.
Προσδοκόμενα αποτελέσματα
Να γνωρίσουν το εγγύς ανθρωπογενές περιβάλλον. Να ευαισθητοποιήσουν γονείς, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και της ευρύτερης γειτονιάς. Να προωθήσουν τις ιδέες τους στην ευρύτερη κοινωνία. Να ενημερωθούν οι γονείς για το φαινόμενο της σχολικής βίας και να ευαισθητοποιηθούν μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου. Να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες. Να αναλάβουν ρόλο ενεργού πολίτη και να καταστούν ικανά να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.
ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τα παιδιά κατάφεραν να ακουστούν οι φωνές τους εντός σχολικού συγκροτήματος, στη γειτονιά τους αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία ως ενεργοί πολίτες, ικανοί να υπερασπίζονται δημοκρατικές αξίες-δικαιώματα.
Μπράβο στα παιδιά μας!!
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου